00:51 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

O Γκίντερ Έτινγκερ ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχει ένας ανεξάρτητος διαχειριστής συστήματος και ανεξάρτητοι διαχειριστές μεταφοράς, ενώ συμπλήρωσε ότι όλοι οι παραγωγοί αερίου πρέπει να έχουν πρόσβαση στον αγωγό και η τιμολόγηση πρέπει να είναι διαφανής.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τον προϋπολογισμό και τους ανθρώπινους πόρους, Γκίντερ Έτινγκερ, δήλωσε σε συνέντευξή του στον γερμανικό όμιλο Funke ότι η κατασκευή του Nord Stream 2 είναι ήδη «ασταμάτητη» και δεν μπορεί να εμποδιστεί, καθώς το έργο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Ταυτόχρονα, επέμεινε ότι, μόλις ολοκληρωθεί, ο αγωγός θα πρέπει να λειτουργήσει σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τη ρύθμιση της αγοράς ενέργειας.

Ο κ. Έτινγκερ επεσήμανε ότι αυτό σημαίνει πως πρέπει να υπάρχει ένας ανεξάρτητος διαχειριστής συστήματος και ανεξάρτητοι διαχειριστές μεταφοράς, ενώ συμπλήρωσε ότι όλοι οι παραγωγοί αερίου πρέπει να έχουν πρόσβαση στον αγωγό και η τιμολόγηση πρέπει να είναι διαφανής.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε επίσης ότι κάθε απόφαση των γερμανικών ρυθμιστικών αρχών σε ό,τι αφορά τον Nord Stream 2, θα εξεταστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα απαιτηθεί η έγκρισή της.

Ο κ. Έτινγκερ εξέφρασε εξάλλου τη στήριξή του στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος είναι υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Βέμπερ έχει δεσμευτεί ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα απαραίτητα μέσα για να εμποδίσει την υλοποίηση του έργου του ρωσικού αγωγού Nord Stream 2, δηλώνοντας ανήσυχος πως θα αυξηθεί η εξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία.

Οι γερμανικές αρχές και η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, έχουν επανειλημμένα ταχθεί υπέρ της κατασκευής του αγωγού, δηλώνοντας ότι είναι προς το συμφέρον της ΕΕ, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή της ασφάλεια.

Ο Nord Stream 2 είναι κοινοπραξία της ρωσικής Gazprom, των γερμανικών Uniper και Wintershall, της ρωσικής Engie, της αυστριακής OMV και της βρετανο-ολλανδικής Royal Dutch Shell. Με την ολοκλήρωσή του, ο αγωγός αναμένεται μέσω της Βαλτικής Θάλασσας να μεταφέρει ετησίως στην ΕΕ 55 δισ. κυβικά μέτρα (1,9 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια) ρωσικού φυσικού αερίου.

Σχετικά:

Μέρκελ: Οι διαφορές Βερολίνου - Κιέβου για τον Nord Stream 2 δεν επηρεάζουν τη συνεργασία
Gazprom: Στο 40% η υλοποίηση του Nord Stream 2
Μόσχα: Η κατασκευή του «Nord Stream 2» θα συνεχιστεί
Ουάσιγκτον κατά Βερολίνου για τις αμυντικές δαπάνες και τον Nord Stream 2
Ο Nord Stream 2 στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Ενέργειας Ρωσίας και Γερμανίας
Gazprom: Έτοιμα πάνω από 900 χιλιόμετρα του Nord Stream 2
Tags:
αγωγός, Nord Stream 2, αγωγός φυσικού αερίου, φυσικό αέριο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Μάνφρεντ Βέμπερ, Γκίντερ Έτινγκερ, Άνγκελα Μέρκελ, Γερμανία, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ένωση
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK