23:03 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Ο Ευκλέιδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη Τύπου μαζί με την Έφη Αχτσιόγλου και τον Αλέξη Χαρίτση

Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις

© Φωτογραφία : George Vitsaras / SOOC
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Ποιες κατηγορίες οφειλετών θα μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους μόνο με 18 δόσεις. Πότε εκτιμάται ότι θα ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων για τα ταμεία και την εφορία.

Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις, με βάση το οποίο οφειλέτες του δημοσίου και ασφαλισμένοι, θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν σε 18 έως και 120 μηνιαίες δόσεις, τις οφειλές τους προς Εφορία, Δήμους και Ασφαλιστικά Ταμεία, που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Στις διατάξεις του νομοσχεδίου, δεν περιλαμβάνονται περιουσιακά κριτήρια για την υπαγωγή στη ρύθμιση, ενώ τα εισοδήματα που θα λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό του αριθμού των δόσεων θα είναι —σε κάθε περίπτωση- τα πραγματικά δηλωθέντα και όχι αυτά που προκύπτουν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με την ert.gr.

Επίσης περιλαμβάνονται διατάξεις για την κατάργηση του ορίου των 55 ετών για τις συντάξεις χηρείας, το αιτιολογημένο των απολύσεων, καθώς και ρυθμίσεις για το εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς των διανομέων και μεταφορέων.

Τσακαλώτος: Να μην καταθέσει η ΝΔ την πρόταση μομφής για Τσακαλώτο

Με το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις, αντιμετωπίζονται χρόνια προβλήματα, δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και χαρακτήρισε μεγάλο λάθος αν καθυστερήσει η συζήτησή του στη Βουλή λόγω της πρόθεσης του Κυριάκου Μητσοτάκη, να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του κ. Πολάκη.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε για το νομοσχέδιο των 120 δόσεων, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε πως το καινοτόμο στοιχείο της ρύθμισης αυτής είναι το κούρεμα της βασικής οφειλής δηλαδή το κούρεμα του κεφαλαίου με τον επαναπροσδιορισμό της οφειλής. Το δεύτερο καινοτόμο στοιχείο είπε η κ. Αχτσιόγλου είναι το κούρεμα των προσαυξήσεων κατά 85%. Η εξόφληση θα γίνεται σε έως 120 δόσεις με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ — ΜΠΕ. Επίσης ανέφερε πως με το νομοσχέδιο αυτό ικανοποιούνται όλα τα αιτήματα των δικαιούχων σύνταξης χηρείας.

Ποιοι εντάσσονται στη ρύθμιση των 120 δόσεων

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις μπορούν να ενταχθούν όλα ανεξαιρέτως τα φυσικά πρόσωπα (3,9 εκατομμύρια οφειλέτες) και τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Έως τις 28 Ιουνίου θα έχουν τη δυνατότητα φυσικά και νομικά πρόσωπα να ενταχθούν στη ρύθμιση για έως 120 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους έως 31/12/2018 στην εφορία. Η πλατφόρμα ανοίγει για μεν τα φυσικά πρόσωπα στις 14 Μαΐου και για δε τα νομικά πρόσωπα στις 16 Μαΐου, υπό την αίρεση ότι το νομοσχέδιο που κατατίθεται αύριο στη Βουλή θα έχει ψηφιστεί έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Όπως ανακοίνωσαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου, για τα φυσικά πρόσωπα θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και κριτήρια τέκνων και όχι περιουσιακά κριτήρια.

Για τα φυσικά πρόσωπα

Για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα υπάρχουν έως 120 δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 30 ευρώ. Για οφειλές έως 3.000 ευρώ σε αυτήν την κατηγορία των οφειλετών που θα ενταχθούν στη ρύθμιση, δεν θα υπάρχουν προσαυξήσεις και τόκοι.

Για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ, θα ισχύει προοδευτική κλίμακα συντελεστών με βάση την οποία θα καθορίζεται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων, σε συνάρτηση με το ποσό της ρυθμιζόμενης οφειλής. Για όσους βαρύνονται με τέκνα, ο συντελεστής θα μειώνεται, προκειμένου ο αριθμός των δόσεων να είναι μεγαλύτερος. Και για τους οφειλέτες αυτούς, το ποσό της κάθε μηνιαίας δόσεις δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 30 ευρώ.

Σε περίπτωση εφάπαξ αποπληρωμής της ρυθμιζόμενης οφειλής προβλέπεται διαγραφή του 100% των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής που έχουν συσσωρευτεί έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Σε περίπτωση επιλογής λιγότερου αριθμού δόσεων από ό,τι δικαιούται ο φορολογούμενος, θα ισχύουν μειώσεις έως 90% στα ποσά των προσαυξήσεων και των τόκων. Ο ελάχιστος αριθμός των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης ορίζεται στις 18.

Τα εισοδήματα που θα λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό του αριθμού των δόσεων, θα είναι τα πραγματικά δηλωθέντα και όχι αυτά που προκύπτουν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Για τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα

Οι οφειλές που προέρχονται από τακτικές αιτίες (π.χ. φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.), θα μπορούν να ρυθμίζονται σε έως και 18 μηνιαίες δόσεις.

Οι έκτακτες οφειλές (π.χ. από φόρους κληρονομιών, εφάπαξ ποσά προστίμων κ.λπ.), θα μπορούν να ρυθμίζονται σε έως και 30 μηνιαίες δόσεις.

Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης είναι 30 ευρώ.

Στην περίπτωση της εφάπαξ καταβολής της ρυθμιζόμενης οφειλής, θα προβλέπεται διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής που έχουν συσσωρευτεί έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Σε περίπτωση επιλογής της αποπληρωμής σε λιγότερες δόσεις, θα προβλέπονται μειώσεις στις προσαυξήσεις και τους τόκους.

Σχετικά:

Την Δευτέρα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις
Αχτσιόγλου: Τη Δευτέρα στη Βουλή η ρύθμιση για τις 120 δόσεις
Τσακαλώτος: Θα αποφασίσουμε αύριο για την τελική ρύθμιση των 120 δόσεων
Σχεδόν 120 άμαχοι νεκροί από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στο εξωτερικό το 2018
Δεν ψώνισαν οι Έλληνες το Πάσχα: Μειωμένος κατά 120 - 150 εκατ. ευρώ ο τζίρος
Tags:
οφειλές, Νομοσχέδιο, Βουλή, 120 δόσεις, Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK