09:31 02 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Στις εαρινές προβλέψεις, η Κομισιόν προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 2,2% του ΑΕΠ για το 2019 και το 2020. Τι αναφέρεται για τη μείωση του αφορολόγητου και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 2,2% του ΑΕΠ τόσο για το 2019, όσο και για το 2020, προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως κατέστη γνωστό από τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν.

Οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις είναι οριακά μειωμένες σε σχέση με τις αντίστοιχες του φθινοπώρου, όταν η Επιτροπή προέβλεπε ανάπτυξη 2,2% και 2,3% του ΑΕΠ, αντίστοιχα.

​Η επίμαχη αναθεώρηση φέρεται να οφείλεται στην επιβράδυνση του εξωτερικού περιβάλλοντος, η οποία «θα έχει αρνητικό, αλλά περιορισμένο αντίκτυπο στην εξαγωγική απόδοση της Ελλάδας».

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, προσβλέπει σε βραχυπρόθεσμη τόνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, χάρη στην πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού.

Στο μέτωπο των δημοσιονομικών, οι ευρωπαϊκές οικονομικές αρχές αναμένουν την επίτευξη γενικού πλεονάσματος 0,5% του ΑΕΠ για το 2019 και γενικού ελλείμματος 0,1% του ΑΕΠ για το 2020.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους συμφωνημένους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα του τρέχοντος και του επόμενου έτους, χωρίς να παραλείπει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις εν εξελίξει δικαστικές υποθέσεις, οι οποίες αφορούν μεταρρυθμίσεις προηγούμενων ετών (σ.σ. ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα).

Αναφορά γίνεται και στην προνομοθετημένη μείωση του αφορολόγητου ορίου, με την Κομισιόν να διευκρινίζει ότι οι παραπάνω προβλέψεις «λαμβάνουν υπόψη την ανακοίνωση μη εφαρμογής της φορολογικής μεταρρύθμισης το 2020, η οποία θα συζητηθεί περαιτέρω στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις

Όσον αφορά το χρέος, αυτό εκτιμάται ότι θα περιοριστεί αρχικά στο 174,9% (σ.σ. για το 2019) και μετέπειτα στο 168,9% (σ.σ. για το 2020) —από 181,1% το 2018.

Για την ανεργία, η Κομισιόν «βλέπει» μείωση στο 18,2% και στο 16,8% αντίστοιχα, έναντι 19,3% το περσινό έτος, ενώ δεν παραλείπει να σημειωθεί ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συνεπάγεται «κάποια επιβράδυνση» στην ανάκαμψη της αγοράς εργασίας.

Τέλος, στην έκθεση της Επιτροπής για την ελληνική οικονομία, γίνεται ειδική μνεία στη «σημαντική οπισθοδρόμηση» που κατέγραψαν οι επενδύσεις, κυρίως λόγω της μη χρήσης των κονδυλίων του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων.

Σχετικά:

Λαγκάρντ: Απειλή για την παγκόσμια οικονομία οι εντάσεις ΗΠΑ - Κίνας
Δεν αναβάθμισε την ελληνική οικονομία ο Standard & Poor's
Αναβάθμισε την ελληνική οικονομία σε Β+ ο οίκος R&I
Φοροελαφρύνσεις 1 δισ. ευρώ ετοιμάζει η κυβέρνηση, ποια μέτρα εξετάζονται
Συνέντευξη Τύπου του Τσίπρα στο Ζάππειο, θα ανακοινώσει φοροελαφρύνσεις και παροχές
Tags:
Αφορολόγητο όριο, κατώτατος μισθός, Χρέος, Ανάπτυξη, οικονομία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κομισιόν, Βουλή, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK