02:48 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Ισχυρές πιέσεις δέχονται, εκ νέου σήμερα, οι βασικοί δείκτες της Wall Street, μετά τις χθεσινές απώλειες, τις οποίες πάντως περιόρισε στο τέλος το αμερικανικό χρηματιστήριο.

Νέος γύρος «βουτιάς» εκτυλίσσεται στο ταμπλό του αμερικανικού χρηματιστηρίου, καθώς οι ανησυχίες γύρω από την πρόθεση των ΗΠΑ να αυξήσουν τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολ. κυριαρχούν στην Wall Street και αποθαρρύνει τους επενδυτές. 

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones γνωρίζει απώλειες άνω των 450 μονάδων ή 1,7% φθάνοντας στις 25.985 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει πτώση επίσης 1,7% στις 2.882 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq χάνει 1,89% στις 7.970 μονάδες. 

Νωρίτερα, για τους λόγους που βρίσκονται πίσω από την απόφαση των ΗΠΑ να αυξήσουν τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολ. από το 10% στο 25% μίλησε ο Αμερικανός Αντιπρόσωπος Εμπορίου Ρόμπερτ Λίχτιτζερ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κίνα είχε αρχίσει να υπαναχωρεί ως προς τις δεσμεύσεις της που σκοπός ήταν να λειτουργήσουν ως βάση για μία νέα εμπορική συμφωνία.

Οι δηλώσεις του ήταν ανάλογες με εκείνες του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν, ο οποίος έχει υποδείξει ότι το Πεκίνο οπισθοχωρεί ως προς τις δεσμεύσεις του και ειδικότερα όσον αφορά στη γλώσσα που χρησιμοποιούσε προηγουμένως στης διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει αύξηση στους δασμούς που έχουν επιβληθεί σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολ., λόγω του αργού ρυθμού των συνομιλιών με το Πεκίνο. Η εμπορική διαμάχη ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα ξεκίνησε το 2018, όταν η Ουάσινγκτον επέβαλε δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές. 

Για τον αντίκτυπο της εμπορικής διαμάχης μίλησε και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποιώντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, προκειμένου να αποφευχθεί η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Στον «κατήφορο» άλλωστε βρέθηκαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να υφίσταται πτώση άνω του 1,3%. 

Tags:
αγορές, Μετοχές, χρηματιστήριο, χρηματιστήρια, Wall Street, Κίνα, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK