08:07 02 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου από το 2020, ζητώντας την προσθήκη της σε νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση.

Τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου από το 2020 κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία σε νομοσχέδιο.

Η τροπολογία με θέμα «κατάργηση της προ-νομοθετημένης μείωσης του αφορολογήτου ορίου» κατατέθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία ζητά να προστεθεί στο σχέδιο νόμου των υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών με τίτλο «Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους ΟΤΑ α' βαθμού, Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις».

Ουσιαστικά, η ΝΔ ζητά την κατάργηση του άρθρου 10 του ν. 4472/2017 (ΦΕΚ 74 Α'/19.05.2017) που προβλέπει μείωση του αφορολογήτου από το 2020.

Στην αιτιολογική έκθεση, η ΝΔ σημειώνει πως η κυβέρνηση με τον συγκεκριμένο νόμο «έχει προ-νομοθετήσει και νέα μεγάλη περικοπή των μειώσεων φόρου του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και επομένως του "αφορολογήτου ορίου" κατά περίπου τρείς χιλιάδες (3.000) ευρώ από 1.1.2020».

Επισημαίνεται ότι είναι «η δεύτερη μείωση του αφορολόγητου ορίου από τη σημερινή κυβέρνηση».

Με τη μείωση «επέρχεται μια μεγάλη αύξηση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, ιδίως για τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και τους αγρότες, καθώς δεν συνοδεύεται με ουσιαστική μείωση των φορολογικών συντελεστών, ενώ διατηρείται αμετάβλητη η φορολογική κλίμακα», τονίζεται.

Η ΝΔ υπογραμμίζει ότι «συνιστά μονόδρομο η νομοθετική κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου» εφόσον «υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο». Επικαλείται άλλωστε τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης περί μη εφαρμογή της μείωσης και των αναγγελιών του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί δυνατότητας κατάργησης της προ-νομοθετημένης διάταξης.

«Στο πλαίσιο αυτό, δεδομένου ότι συνιστά απόλυτη ανάγκη η περιστολή της πολιτικής της υπερφορολόγησης, η οποία φτωχοποιεί την κοινωνία, επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη, αποθαρρύνει τις επενδύσεις, στερεί θέσεις απασχόλησης και ενθαρρύνει την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή, η περαιτέρω αύξηση των φόρων, μέσω της μείωσης του αφορολογήτου ορίου, είναι αδιανόητη», σημειώνει η ΝΔ προτείνοντας την επίμαχη τροπολογία.

Tags:
τροπολογία, Νομοσχέδιο, Αφορολόγητο όριο, Νέα Δημοκρατία, Βουλή
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK