10:51 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας αναλύει ο Γιάνης Βαρουφάκης σημειώνοντας πως συνιστούν «μονιμοποίηση του 4ου μνημονίου» και μερική επαναφορά του 2ου προγράμματος.

«Μερική επαναφορά του 2ου μνημονίου» και «μονιμοποίηση του 4ου μνημονίου» χαρακτηρίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο Ζάππειο, το απόγευμα της Τρίτης.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του ΜέΡΑ25 προχώρησε σε ανάλυση του κάθε μέτρου που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως η ανακοίνωση έγινε σε μα προσπάθεια του κ. Τσίπρα «να αποφύγει την εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ».

Αναλυτικά, για τον ΦΠΑ και φόρο «αλληλεγγύης», ο κ. Βαρουφάκης επισημαίνει πως «το 2021 οι συντελεστές θα επιστρέψουν εκεί που ήταν τον Αύγουστο του 2015, τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ υποτάχθηκε στην τιμωρητική διάθεση της τρόικας για νέες αυξήσεις», όπου και είχαν οριστεί από «το 2ο μνημόνιο επί υπουργίας Βενιζέλου»,.

Για τη μείωση του αφορολόγητου το 2020 που η κυβέρνηση υπόσχεται να μην υλοποιήσει εάν επανεκλεγεί, ο κ. Βαρουφάκης επισημαίνει πως «υπό μία έννοια» είναι θετικό.

«Είναι σαν να σας υποσχεθεί κάποιος ότι του χρόνου θα σας κλέψει, αλλά μετά να σας καθησυχάσει ότι δεν θα το κάνει», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός, σε ανάρτηση στο προσωπικό του ιστολόγιο. Ακόμη κι εάν η υπόσχεση υλοποιηθεί, «το αφορολόγητο θα παραμείνει χαμηλότερα από εκεί που το άφησε η κυβέρνηση Σαμαρά, και σαφέστατα κάτω από τα 12 χιλιάδες ευρώ όπου βρισκόταν προ κρίσης», σημειώνει.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο ίδιος στο γεγονός πως διατηρείται «η 100% προπληρωμή φόρου για επιχειρήσεις» καθώς και ο συντελεστής του φόρου.

«Ο ένας φορολογικός συντελεστής που δολοφονεί την οικονομική δραστηριότητα, μαζί με το όνειδος της 100% προπληρωμής του φόρου της επόμενης χρονιάς, δεν αναφέρθηκε καν από τον πρωθυπουργό», υπογραμμίζει ο κ. Βαρουφάκης συμπληρώνοντας πως «ακόμη και το θετικό μέτρο της αύξησης του συντελεστή απόσβεσης επενδύσεων αποτελεί κέρδος μόνο για τους κερδοσκόπους εφόσον διατηρείται το 100% προπληρωμής».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτηρίζει «δεξιοτεχνική παραπλάνηση» τόσο την περίπτωση των στεγαστικών δανείων όσο και τη «μονιμοποίηση-νομιμοποίηση της υπερ-λιτότητας ως ενίσχυση των εισοδημάτων».

Παρότι αναγνωρίζει ως «θετικό μέτρο» την εξαίρεση των τόκων των στεγαστικών δανείων από το φορολογητέο εισόδημα, υποστηρίζει πως είναι «εκτός θέματος» διότι η κοινωνία «αγκομαχεί υπό το βάρος κόκκινων δανείων» που δίνονται σε «αρπακτικά ταμεία» με αποτέλεσμα να «καταστρέφεται» η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών και οι ζωές ανθρώπων που τους κυνηγούν τα συγκεκριμένα ταμεία.

«Η εξαίρεση των τόκων των στεγαστικών από το φορολογητέο εισόδημα αφορά μόνο τους καλοστεκούμενους που δεν έχουν κόκκινα δάνεια. Πρόκειται για βαθιά ταξική παρέμβαση στην Ελλάδα της χρεοδουλοποαροικίας», σημειώνει.

Για τα μέτρα ενίσχυσης των εισοδημάτων, ο κ. Βαρουφάκης παρατηρεί ότι «η, κατά τα άλλα καλοδεχούμενη, παροχή κάποιων ποσών στους συνταξιούχους δεν αντισταθμίζει τις απώλειες των τελευταίων ετών», ενώ πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι η χρηματοδότηση τους «προέρχεται από την υπερ-επίδοση των μέτρων» των μνημονίων.

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ νομιμοποιεί την σκληρότερη λιτότητα που έχει επιβληθεί σε λαό λέγοντας στους πολίτες το εξής: "Δεν πειράζει που συνθηκολογήσαμε απέναντι στους δανειστές και που αποδεχθήκαμε απάνθρωπη λιτότητα για τον λαό μας. Εμείς θα εφαρμόσουμε ακόμα μεγαλύτερη λιτότητα, ακόμα μεγαλύτερα πλεονάσματα, από τα οποία θα μοιράσουμε (όποτε μας συμφέρει προεκλογικά) μερικά φιλοδωρήματα στα θύματά της. Βέβαια, αν το πλεόνασμα των δανειστών κινδυνεύσει, ακόμα και αυτά θα σας τα πάρουμε πίσω"», παρατηρεί ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25.

Καταλήγοντας, ο κ. Βαρουφάκης επισημαίνει πως η τακτική του κ. Τσίπρα «σηματοδοτεί τη μονιμοποίηση του 4ου Μνημονίου μέσα από την επαναφορά κάποιων από τις ηπιότερες διατάξεις του 2ου Μνημονίου αλλά κρατώντας τις πιο σκληρές διατάξεις του 3ου Μνημονίου βαφτίζοντας το όλο πακέτο Μετα-Μνημόνιο και παρουσιάζοντάς το ως δέσμη ελαφρύνσεων που στόχο έχουν να ωθήσουν την κοινή γνώμη να επικεντρώνεται στο πλήθος των διαφορετικών περιπτώσεων και χάνει τη μεγάλη εικόνα — να εστιάζει στο δέντρο για να χάσει το μνημονιακό δάσος».

Σχετικά:

Μείωση ΦΠΑ σε εστίαση - ενέργεια και 13η σύνταξη ανακοίνωσε ο Τσίπρας: Τα μέτρα ελάφρυνσης
Tags:
13η σύνταξη, μείωση ΦΠΑ, παροχές, φοροελαφρύνσεις, εξαγγελίες, φόροι, μνημόνιο, μνημόνια, Μέτρα, ΦΠΑ, ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, Αλέξης Τσίπρας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK