17:35 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 40
Βρείτε μας

Παράγοντες της αγοράς, μιλώντας στο Sputnik, εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την αποτελεσματικότητα των φοροελαφρύνσεων, ιδίως όσον αφορά την... τσέπη των καταναλωτών. Γιατί οι παροχές στους συνταξιούχους είναι... μόνιμο «εφάπαξ» και όχι «13η σύνταξη».

Στον αστερισμό των πρόσφατων εξαγγελιών της κυβέρνησης Τσίπρα βρίσκονται οι «πρωταγωνιστές» της πραγματικής οικονομίας, με συνταξιούχους, επιχειρηματίες και καταναλωτές να σπεύδουν να αποτιμήσουν το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός, στο Ζάππειο Μέγαρο.

Η μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση, τρόφιμα και ενέργεια, όπως και η χορήγηση της λεγόμενης «13ης σύνταξης», βρίσκονται στο επίκεντρο του πακέτου των εξαγγελθέντων μέτρων, καθώς επηρεάζουν άμεσα την… τσέπη των Ελλήνων πολιτών.

Ωστόσο, ανάμεσα στους παράγοντες της αγοράς, οι γνώμες και οι εκτιμήσεις ποικίλουν, καθώς αφενός εκφράζονται φόβοι για τον κίνδυνο μη μετακύλισης της μείωσης του ΦΠΑ στους καταναλωτές, αφετέρου διατυπώνονται επιφυλάξεις για τη χρονική συγκυρία — δεδομένου ότι βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν τις ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές εκλογές και λίγους μήνες πριν τη λήξη της κυβερνητικής θητείας.

«Ούτε δώρο, ούτε 13η σύνταξη»

Ο κ. Τσίπρας, παρουσία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ανακοίνωσε την Τρίτη την άμεση χορήγηση της λεγόμενης «13ης σύνταξης», η οποία όμως αφορά μόνο όσους λαμβάνουν μηνιαία σύνταξη έως 500 ευρώ. Για τους υπόλοιπους, το ποσό της παροχής θα βαίνει μειούμενο, ανάλογα με το ύψος της μηνιαίας σύνταξης.

«Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα μας δώσει ένα εφάπαξ, το οποίο θα το νομοθετήσει και κάθε Μάιο θα παίρνουμε ένα επίδομα 400 — 450 ευρώ. Αυτό δεν είναι ούτε δώρο, ούτε 13η σύνταξη. Είναι εφάπαξ που θα δίνεται κάθε χρόνο», τονίζει στο Sputnik ο οργανωτικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Παναγιώτης Πάλμος. 

Όπως εξηγεί, μάλιστα, «κατά την τελευταία οκταετία, μας έχουν γίνει περικοπές πάνω από 50 δισεκατομμύρια ευρώ, οι οποίες αφορούν σε συντάξεις, επικουρικά ταμεία, υγεία και όλα αυτά». «Εμείς πληρώνουμε δώρο Χριστουγέννων, επίδομα αδείας, δώρο Πάσχα και επικουρική επί 35 χρόνια».

«Αυτά που μας δίνει σήμερα, είναι ψίχουλα, τα οποία βέβαια θα τα πάρουμε, γιατί έχουμε αγωνιστεί», έσπευσε να προσθέσει.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί στον κ. Πάλμο η χρονική συγκυρία της γνωστοποίησης των μέτρων, η οποία συμπίπτει με την προεκλογική περίοδο. «Ο πρωθυπουργός επέλεξε να δώσει αυτά τα χρήματα μαζί με το ψηφοδέλτιο, καθώς θα μπουν στους λογαριασμούς μας στις 20 — 21 Μαΐου».

Δεν παραλείπει, μάλιστα, να δηλώσει αβέβαιος για τον μόνιμο χαρακτήρα του μέτρου. «Από ό,τι φαίνεται, η κυβέρνηση θα το (σ.σ. το μέτρο) θεσμοθετήσει και αυτό σημαίνει ότι θα δίνεται κάθε χρόνο. Ωστόσο, πόσο θα κρατήσει και αν θα φθάνουν τα χρήματα από τα ματωμένα πλεονάσματα, κανείς δεν μπορεί να ξέρει».

Στο πλαίσιο αυτό, απευθύνει έκκληση προς τους συνταξιούχους να απέχουν από κάθε είδους εφησυχασμό και να «μην πέσουν στην παγίδα των υποσχέσεων περί εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια».

«Δεν πρέπει και δεν κατεβάζουμε τον πήχη των διεκδικήσεων» σπεύδει να συμπληρώσει, επαναλαμβάνοντας ότι «τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ δεν μπορούν να συγκριθούν με τα 800 εκατομμύρια ευρώ που θα δώσει ο κ. Τσίπρας».

«Δεν μπορούμε να πούμε και ευχαριστώ, γιατί διεκδικούμε όλες τις περικοπές και θέλουμε κάτι παραπάνω απ' αυτά που μας δίνει» συνεχίζει, στέλνοντας μήνυμα αγωνιστικής ετοιμότητας.

Τονίζει δε, ότι μόνο μέσω του… δρόμου και των κινητοποιήσεων θα επανέλθουν οι απώλειες της τελευταίας οκταετίας, καθώς «οι αγωγές και τα δικαστήρια δεν έχουν αποδώσει τίποτα», παρά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών.

«Ερωτηματικό η μετακύλιση της μείωσης του ΦΠΑ»

Ένα ακόμη μέτρο, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο των φοροελαφρύνσεων, συνίσταται στη μείωση του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης, από το 24% στο 13%. Πρόκειται για μία δράση, η οποία αφορά σουβλατζίδικα, πιτσαρίες, αρτοποιεία, εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, κυλικεία, καντίνες κ.α.

«Το μέτρο μόνο ως θετικό μπορεί να αποτιμηθεί, από τη στιγμή που έρχεται να αντιμετωπίσει μία κατάσταση, η οποία έχει οδηγήσει επιχειρήσεις του κλάδου να βρίσκονται στο "κόκκινο" με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές», και η οποία «θα μπορούσε να πει κανείς ότι προκαλεί την "άτυπη επιχειρηματικότητα"» (σ.σ. φοροδιαφυγή, φοροαποφυγή)» δηλώνει στο Sputnik o Γιώργος Καββαθάς, επικεφαλής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ).

Το κύριο ερώτημα, όμως, που απασχολεί τους καταναλωτές έγκειται στο αν αυτή η ελάφρυνση θα μετακυλίσει στην τελική τιμή του παρεχόμενου προϊόντος.

«Υπάρχει μία συγκεκριμένη τιμολογιακή πολιτική και στο πλαίσιο του ανταγωνισμού, οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε μία έστω μικρή μείωση των τιμών, η οποία θα μπορούσε να μην αντιστοιχεί στο 100% της μείωσης του ΦΠΑ», εξηγεί, χαρακτηριστικά, ο κ. Καββαθάς.

Εν ολίγοις, οι επιχειρήσεις του κλάδου, όπως δηλώνει ο ίδιος, θα προτιμήσουν να «μοιραστούν» τη μείωση του ΦΠΑ, απορροφώντας ένας μέρος αυτής και μετακυλίοντας το υπόλοιπο στην τελική τιμή του προϊόντος ή της υπηρεσίας.

Άλλωστε, παραπέμπει και στην αντίστοιχη ελάφρυνση, η οποία είχε υλοποιηθεί το 2013 (σ.σ. από το 23% στο 13%), όταν «οι επιχειρήσεις "έδωσαν" στους καταναλωτές έναν ποσοστό από τη μείωση».

Ωστόσο, δεν παραλείπει να υπενθυμίσει ότι κατά την πρόσφατη αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση (σ.σ. από το 13% στο 24%), η πλειονότητα των επιχειρηματιών του κλάδου επέλεξε να απορροφήσει το κόστος, μη μετακυλίοντας την αύξηση στον καταναλωτή.

Όσον αφορά τις επιπτώσεις του μέτρου στην κατανάλωση και τον τουρισμό, ο κ. Καββαθάς είναι ξεκάθαρος: «Είναι σαφές ότι θα ενισχύσει την κατανάλωση. Η γαστρονομία και η εστίαση γενικότερα, αποτελούν ένα μεγάλο τμήμα του τουριστικού προϊόντος. Και έτσι πρέπει να το δούμε ως εθνικό προϊόν».

«Δεν θα υπάρξουν μεγάλες μειώσεις στις τιμές»

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Λεχουρίτης, επικεφαλής του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), μιλώντας στο Sputnik, κάνει λόγο για «πυροτέχνημα μέτρων», ενώ παρατηρεί ότι «δεν είναι πρέπον οι πολιτικοί να εξαγγέλλουν τέτοιους είδους μέτρα 20 ημέρες πριν τις εκλογές».

Κάνοντας ειδική μνεία στη μετάταξη των τροφίμων από το 24% στο 13%, εκτιμά ότι «δυστυχώς, οι καταναλωτές δεν θα ωφεληθούν», θέτοντας εν αμφιβόλω την προοπτική μείωσης των τιμών.

Και αυτό, διότι «όταν έγιναν οι αυξήσεις, πάρα πολλές αλυσίδες και επιχειρηματικοί κλάδοι είχαν δηλώσει ότι δεν θα μετακυλίσουν την αύξηση αυτή στον καταναλωτή, αλλά θα την επωμιστούν οι ίδιοι». «Το σίγουρο είναι ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες μειώσεις στις τιμές», σπεύδει να συμπεράνει.

Εξαίρεση φαίνεται πως συνιστά η ΔΕΗ, καθώς ο ΦΠΑ στην ενέργεια αναμένεται να περιοριστεί στο 6% (σ.σ. από 13% σήμερα). «Θα υπάρξει σημαντικό όφελος (σ.σ. από το μέτρο) και εκεί βεβαίως, ο καταναλωτής θα δει πραγματικά όφελος στην τσέπη του» σημειώνει, με νόημα.

Πάντως, δεν παραλείπει να συνδέσει την αποτελεσματικότητα όλων των παραπάνω μέτρων με την κυβερνητική δέσμευση για την αποφυγή της περικοπής του αφορολόγητου ορίου.

«Αν υπάρχει η δέσμευση από την πλευρά του Τσίπρα ότι δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο το 2020, τότε μπορούμε να πούμε ότι τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Αν όχι, τότε είναι δώρον άδωρον» υπογραμμίζει ο κ. Λεχουρίτης.

Και προσθέτει: «Όλα αυτά τα μέτρα είναι αποτέλεσμα μίας κατάστασης συλλογικής. Για παράδειγμα, αν έχουμε τρία θετικά μέτρα και τρία αρνητικά μέτρα, ουσιαστικά έχουμε μηδέν».

Υπενθυμίζει δε, ότι αντίστοιχες μειώσεις φόρων, κατά τα προηγούμενα χρόνια, απέτυχαν να έχουν απτό και ουσιαστικό αντίκτυπο στην τσέπη του καταναλωτή. «Στο ίδιο έργο έχουμε γίνει κατ' επανάληψη θεατές και θεωρώ ότι θεατές θα είμαστε και πάλι» καταλήγει, με νόημα.

Σχετικά:

Ο Βαρουφάκης αναλύει τις εξαγγελίες Τσίπρα και μιλά για «μονιμοποίηση του 4ου μνημονίου»
ΝΔ: Χωρίς όρια η υποκρισία και η ξιπασιά «του σκαφάτου κ. Τσίπρα»
«Αδιάφορο» το Χρηματιστήριο Αθηνών για τις εξαγγελίες Τσίπρα
«Άγνωστο αν οι εξαγγελίες Τσίπρα έχουν λάβει την έγκριση των δανειστών»
Οι εξαγγελίες Τσίπρα και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Tags:
13η σύνταξη, μείωση ΦΠΑ, ασφαλισμένοι, καταναλωτές, φοροελαφρύνσεις, Συντάξεις, Φόροι, ΦΠΑ, Υπουργείο Οικονομικών, ΣΥΡΙΖΑ, Κυβέρνηση, Αλέξης Τσίπρας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK