06:51 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Η σινο-αμερικανική εμπορική διαμάχη, η οποία ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2018, κλιμακώθηκε λίγες ημέρες νωρίτερα, όταν οι ΗΠΑ ενεργοποίησαν δασμούς σε κινεζικά αγαθά αξίας 200 δισ. δολαρίων.

Μηδενικές είναι, κατά τους τελευταίους μήνες, οι εισαγωγές αμερικανικού LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) στην Κίνα, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο εισαγωγέα καυσίμων στον κόσμο.

Μάλιστα, από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας «Refinitiv Eikon», μόλις δύο πλοία (ένα τον Ιανουάριο και ένα τον Φεβρουάριο) αναχώρησαν από τις ΗΠΑ — τον τέταρτο μεγαλύτερο εξαγωγέα LNG — με προορισμό την Κίνα.

Αυτό σηματοδοτεί μία σημαντική πτώση σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018, όταν το πρώτο τετράμηνο είχαν αναχωρήσει συνολικά 14 πλοία.

Καθ' όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, 27 πλοία απέπλευσαν από τις αμερικανικές ακτές με τελικό προορισμό την Κίνα, με την πλειονότητα των δρομολογίων να πραγματοποιείται πριν την έναρξη του εμπορικού πολέμου.

«Ο εμπορικός πόλεμος είναι αντιπαραγωγικός και δημιουργεί ορισμένα πρόσθετα κόστη για τους Κινέζους καταναλωτές, αλλά δεν έχει επιπτώσεις σ' εμάς και δεν πρόκειται να έχει ούτε στο μέλλον» δήλωσαν στελέχη της Cheniere Energy, μίας από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές εταιρείες LNG, μιλώντας στο Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η Ουάσιγκτον έθεσε σε ισχύ την αύξηση των δασμών, από το 10% στο 25%, σε κινεζικά αγαθά, συνολικής αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Την Παρασκευή, παράλληλα, οι αξιωματούχοι των δύο χωρών, οι οποίοι διεξάγουν διμερείς διαπραγματεύσεις στην Ουάσιγκτον, απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία, παρότι οι επαφές θα συνεχιστούν και στο Πεκίνο.

ΗΠΑ και Κίνα έχουν εμπλακεί σε μία πολύμηνη εμπορική διαμάχη, μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς σε μία σειρά κινεζικών αγαθών, με στόχο τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος.

Σχετικά:

Τραμπ: Η Κίνα θέλει να διαπραγματευτεί το εμπόριο με τον Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς
Τραμπ: Οι ΗΠΑ χάνουν 500 δισ. δολάρια από το εμπόριο με την Κίνα, αυτό δεν θα συνεχιστεί
Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από τη διεθνή συνθήκη για το εμπόριο όπλων
Απειλές του Βερολίνου για απόρριψη του αμερικανικού LNG σε περίπτωση νέων κυρώσεων
Η γαλλική Total θα επενδύσει σε έργα LNG της Novatek
Αξιωματούχος: Οι αποστολές LNG στην Ουκρανία είναι δύσκολες λόγω της κατάστασης στο Κερτς
Tags:
Δασμοί, φυσικό αέριο, εμπόριο, Εμπορικός πόλεμος, εξαγωγές, υγροποιημένο αέριο (LNG), ΗΠΑ, Κίνα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK