09:14 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Τι γράφει το υπόμνημα του ΣΕΒ και οκτώ ακόμη περιφερειακών βιομηχανικών συνδέσμων, για νομοσχέδιο, που μεταξύ άλλων υποχρεώνει τους εργοδότες να αιτιολογούν τις απολύσεις.

Τον «εξορθολογισμό» των αποζημιώσεων απόλυσης εργαζομένων, προτείνει ο ΣΕΒ και οκτώ ακόμη περιφερειακοί βιομηχανικοί σύνδεσμοι, στο υπόμνημά τους για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας που μεταξύ άλλων, καθιερώνει την υποχρέωση αιτιολόγησης της απόλυσης από την πλευρά του εργοδότη.

Ειδικότερα το υπόμνημα αναφέρει ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναμορφώσει ριζικά το δίκαιο της απόλυσης και να εξορθολογήσει τόσο το καταβαλλόμενο ποσό όσο και τις περιπτώσεις που θα πρέπει να καταβάλλεται αποζημίωση.

«Αν η κυβέρνηση έχει σκοπό να εισάγει σύστημα αιτιολογημένης απόλυσης θα πρέπει να προβεί σε μία συνολική, και δη ριζική, αναμόρφωση του δικαίου απόλυσης, που να αντιμετωπίζει τόσο το ζήτημα της αιτίας της απόλυσης, όσο, και, μεταξύ άλλων, το ζήτημα της καταβολής νόμιμης αποζημίωσης, όχι κατ΄ ανάγκη στην κατεύθυνση της κατάργησής της, αλλά του εξορθολογισμού, τόσο του καταβαλλόμενου ποσού όσο και των περιπτώσεων που θα πρέπει να καταβάλλεται».

Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, η αποζημίωση καταβάλλεται ακόμη και αν η καταγγελία οφείλεται σε υπαιτιότητα ή παράβαση των υποχρεώσεων του εναγομένου, αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Οι βιομηχανικοί σύνδεσμοι ασκούν κριτική στη διάταξη για την αιτιολόγηση των απολύσεων, με το σκεπτικό ότι επιβάλλει στους εργοδότες διπλή υποχρέωση να αιτιολογήσουν την καταγγελία της σύμβασης μισθωτού «και να καταβάλουν ταυτόχρονα αποζημίωση, ακόμα και αν η καταγγελία οφείλεται σε σοβαρό λόγο - σε υπαιτιότητα του εργαζομένου, γεγονός που δημιουργεί υπέρμετρα και αδικαιολόγητα κόστη στις επιχειρήσεις».

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ και τους οκτώ περιφερειακούς συνδέσμους, στην ελληνική αγορά εργασίας γίνονται περίπου 100.000 - 120.000 απολύσεις το μήνα, μεγάλο ποσοστό εκ των οποίων δημιουργούν μια τεράστια ανεκτέλεστη παραγγελία ως δικαστικές υποθέσεις. Εκτιμούν ότι η νέα διάταξη, θα δημιουργήσει έναν τεράστιο αριθμό δικαστικών διενέξεων, είτε μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, είτε εργαζομένων μεταξύ τους, «που θα αφορούν τόσο το κύρος της καταγγελίας όσο και αυτονοήτως ζητήματα συκοφαντικής δυσφήμισης, προσβολής προσωπικότητας και ενδεχομένως παραβίαση προσωπικών δεδομένων».

Σχετικά:

«Καμπανάκι» ΣΕΒ για κόστος εργασίας: Προ κρίσης πολιτικές μπορούν να αποβούν καταστροφικές
ΣΕΒ: Ένας στους τέσσερις έπαιρνε μισθό έως 500 ευρώ το 2017
ΣΕΒ: Ένας στους τρεις Έλληνες εργάζεται σε δουλειά κατώτερη των προσόντων του
ΣΕΒ: Πόσα χρωστάει κάθε Έλληνας στους δανειστές από το εξωτερικό
Tags:
εργαζόμενος, απόλυση, ΣΕΒ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK