10:13 05 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

«Η μη επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα οδηγήσει στην επιβολή νέων μέτρων, όπως περικοπή των δαπανών και μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων η οποία μάλιστα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας».

Προειδοποίηση ότι «η νευρικότητα που επικρατεί στην αγορά των ομολόγων τις τελευταίες ημέρες, σε ένα βαθμό αντανακλά την ανησυχία των επενδυτών για τις δημοσιονομικές εξελίξεις» απευθύνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.

Σε δήλωσή του στο ΑΜΠΕ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν δεν αντιστραφεί η τάση που έχει δημιουργηθεί από τις αρχές του έτους δεν θα υπάρξει περιθώριο για παροχές πέραν τον όσων προβλέπονται από τον Προϋπολογισμό.

Προσθέτει ότι «η μη επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα οδηγήσει στην επιβολή νέων μέτρων, όπως περικοπή των δαπανών και μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων η οποία μάλιστα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας».

«Tα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του έτους του Γενικού Λογιστηρίου, τα οποία σχεδόν συμπίπτουν με εκείνα της Τραπέζης της Ελλάδος, καταδεικνύουν ότι για το σύνολο του έτους ο Προϋπολογισμός δεν θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο από το 3,5% που είναι ο στόχος. Τούτο σημαίνει ότι αν η τάση αυτή που έχει δημιουργηθεί από τις αρχές του έτους δεν αντιστραφεί, για εφέτος δεν θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παροχές πλέον εκείνων που περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό του 2019» ξεκαθαρίζει.

Χθες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης δεν απέκλεισε κάποιοι υπουργοί να θέσουν το ζήτημα  των εξαγγελιών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Eurogroup της Πέμπτης παρότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ατζέντα.

Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι υπάρχει αίσθημα «ανησυχίας» για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και για το κατά πόσο η Ελλάδα θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της.

Σχετικά:

Αξιωματούχος Ευρωζώνης: «Ανησυχία» για τις εξαγγελίες Τσίπρα
Tags:
Πρωτογενές πλεόνασμα, παροχές, επενδυτές, δημοσιονομική προσαρμογή, οικονομία, Τράπεζα της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK