16:37 10 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Νέος γύρος πτώσης εκτυλίσσεται στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αποτυπώνοντας το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί μεταξύ των επενδυτών σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο που θα έχου τα μέτρα φοροελαφρύνσεων της κυβέρνησης στους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Σε κλοιό πιέσεων έχει εισέλθει το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι ανησυχίες σχετικά με τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, μετά από τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, δεν φαίνεται να έχουν υποχωρήσει από τα ταμπλό.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες της τάξης του 1,3% στις 722 μονάδες, καθώς μετά και το σημερινό «καμπανάκι» του Γιάννη Στουρνάρα, οι επενδυτές προβαίνουν σε ρευστοποιήσεις. 

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η νευρικότητα που επικρατεί στην αγορά των ομολόγων τις τελευταίες ημέρες, σε ένα βαθμό αντανακλά την ανησυχία των επενδυτών για τις δημοσιονομικές εξελίξεις».

Σε δήλωσή του στο ΑΜΠΕ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν δεν αντιστραφεί η τάση που έχει δημιουργηθεί από τις αρχές του έτους δεν θα υπάρξει περιθώριο για παροχές πέραν τον όσων προβλέπονται από τον Προϋπολογισμό.

«Η μη επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα3,5% θα οδηγήσει στην επιβολή νέων μέτρων, όπως περικοπή των δαπανών και μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων η οποία μάλιστα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας», όπως είπε.

Σημειώνεται ότι χθες, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης δεν απέκλεισε κάποιοι υπουργοί να θέσουν το ζήτημα  των εξαγγελιών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Eurogroup της Πέμπτης παρότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ατζέντα.

Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι υπάρχει αίσθημα «ανησυχίας» για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και για το κατά πόσο η Ελλάδα θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας σήμερα στη Βουλή, έσπευσε πάντως να τονίσει ότι τα μέτρα του 2019 έχουν κοστολογηθεί, σημειώνοντας παράλληλα ότι «έχουμε και μια καβάτζα αν δεν πάει κάτι καλά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τσακαλώτος: Αν είχα 1 ευρώ όταν κάποιος Ευρωπαίος ανησυχεί, θα πήγαινα στη Σαντορίνη για 10 μέρες

Στο «κόκκινο» βάφονται, εν τω μεταξύ, και οι ευρωαγορές, εν μέσω των ανησυχιών που προκαλεί η εμπορική διαμάχη ανάμεσα στις και στην Κίνα, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη να χάνει άνω του 0,5%. 

Tags:
χρηματιστήριο, φοροελαφρύνσεις, επενδυτές, χρηματιστήρια, Εμπορικός πόλεμος, αγορές, Χρηματιστήριο Αθηνών, Γιάννης Στουρνάρας, Κίνα, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK