08:30 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Γιώργος Χουλιαράκης

Απάντηση Χουλιαράκη σε Στουρνάρα: Στο 4,1% πρωτογενές πλεόνασμα σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο

© Φωτογραφία : Alexandros Michailidis / SOOC
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

«Είναι, νομίζω, απαραίτητο να διευκρινισθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, αν τα στοιχεία στα οποία αναφέρεται, αφορούν το σύνολο της Γενικής Κυβέρνησης - στη βάση του οποίου άλλωστε υπολογίζεται το πρωτογενές αποτέλεσμα - ή απλώς τον κρατικό Προϋπολογισμό».

Πρωτογενές πλεόνασμα 4,1% του ΑΕΠ προβλέπει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για το 2019, υπερβαίνοντας το στόχο κατά 0,6%, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, που ζητά διευκρινίσεις για τα στοιχεία που επικαλέστηκε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Με αφορμή την τοποθέτηση του κεντρικού τραπεζίτη για τη δημοσιονομική πορεία και τις προειδοποιήσεις του, ο κ. Χουλιαράκης τον καλεί να διευκρινίσει το πώς οδηγήθηκε στα σχετικά συμπεράσματα.

Σε δήλωσή του στο ΑΜΠΕ, ο κ. Χουλιαράκης επισημαίνει ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προβλέπει πως το κατά πρόγραμμα πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης για το έτος 2019 θα διαμορφωθεί στο 4,1% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας έτσι τον στόχο κατά 0,6% και δημιουργώντας αντίστοιχο δημοσιονομικό περιθώριο.

Η πρόβλεψη αυτή, αποτυπώνεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, όπως κατατέθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 30 Απριλίου. 

«Για την αποφυγή λανθασμένων εντυπώσεων, αλλά και τη συμβολή σε ένα νηφάλιο διάλογο, είναι, νομίζω, απαραίτητο να διευκρινισθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, αν τα στοιχεία στα οποία αναφέρεται, αφορούν το σύνολο της Γενικής Κυβέρνησης - στη βάση του οποίου άλλωστε υπολογίζεται το πρωτογενές αποτέλεσμα - ή απλώς τον κρατικό Προϋπολογισμό, καθώς και αν είναι εκπεφρασμένα σε ταμειακή ή δημοσιονομική βάση», καταλήγει στη δήλωσή του.

Χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας είχε δηλώσει ότι «τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του έτους του Γενικού Λογιστηρίου, τα οποία σχεδόν συμπίπτουν με εκείνα της Τραπέζης της Ελλάδος, καταδεικνύουν ότι για το σύνολο του έτους ο Προϋπολογισμός δεν θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο από το 3,5% που είναι ο στόχος. Τούτο σημαίνει ότι αν η τάση αυτή που έχει δημιουργηθεί από τις αρχές του έτους δεν αντιστραφεί, για εφέτος δεν θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παροχές πλέον εκείνων που περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό του 2019».

Σε απάντησή του ο κ. Τσακαλώτος είχε απαντήσει δηκτικά ότι «εκ παραδρομής σήμερα ο κ. Στουρνάρας διάβασε τους Προϋπολογισμούς της δίκης του θητείας ως ΥΠΟΙΚ, όπου είχε μια κάποια δυστοκία στην επίτευξη στόχων. Είμαι βέβαιος ότι αν ανατρέξει στο δικό μας Προϋπολογισμούς και δει προσεκτικά και τους οικονομικούς δείκτες θα διαπιστώσει ότι ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος υπάρχει».

​Και από το βήμα της Βουλής είχε τονίσει ότι ότι τα μέτρα του 2019 έχουν κοστολογηθεί, σημειώνοντας παράλληλα ότι «έχουμε και μια καβάτζα αν δεν πάει κάτι καλά».

Αυτά, καθώς χθες, πέρασε από τη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις 120 δόσεις και οι τροπολογίες για την 13η σύνταξη και τη μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα, εστίαση και ενέργεια.

Tags:
Πρωτογενές πλεόνασμα, Γιάννης Στουρνάρας, Τράπεζα της Ελλάδος, Υπουργείο Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK