ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η σχετική ρύθμιση ψηφίστηκε την Τετάρτη στη Βουλή, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με το πλαίσιο ρύθμισης οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία, εφορία και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης σε έως 120 δόσεις.

Από τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2019 θα ισχύσει η μείωση ΦΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, ο ΦΠΑ μειώνεται από το 24% στο 13% σε βασικά είδη διατροφής, αλλά και στην εστίαση με εξαίρεση τη διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων.

Παράλληλα, μειώνεται από το 13% στο 6% στην ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και την τηλεθέρμανση.

Η σχετική ρύθμιση ψηφίστηκε την Τετάρτη στη Βουλή, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, με τίτλο: «Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους ΟΤΑ α’ βαθμού, Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις».

Νομοθετική βελτίωση την οποία κατέθεσε την Τρίτη η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου προβλέπει τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% στα προϊόντα του καφέ στο ράφι, στο τσάι και στο μάτε, καθώς και στα παρασκευάσματα λαχανικών, καρπών και φρούτων, τα εκχυλίσματα, αποστάγματα και συμπυκνώματα καφέ.

Σύμφωνα με την τροπολογία για τον ΦΠΑ, επανέρχονται στον μειωμένο συντελεστή, μεταξύ άλλων είδη ζυμαρικών, ψαριών, αλάτι, ξύδι, διάφορα παρασκευάσματα διατροφής με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα, παρασκευάσματα για σάλτσες, σούπες και ζωμούς κλπ. των οποίων ο συντελεστής είχε αυξηθεί στο 24%.

Επιδιώκεται ακόμα η μείωση της επιβάρυνσης των καταναλωτών με τη μετατάταξη της παράδοσης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στον υπέρμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% από 13% που ισχύει σήμερα.

Επανέρχεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στην εστίαση, με την υπαγωγή στον συντελεστή αυτό της εκμετάλλευσης καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών επιχειρήσεων εκτός των κέντρων διασκέδασης, με εξαίρεση τη διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων.

Στα μη ακολοολούχα ποτά που εξαιρουνται της μείωσης δεν περιλαμβάνεται το νερό (και το μεταλλικό) το οποίο υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή. 

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους «από τις προτεινόμενες διατάξεις επέρχεται ετήσια απώλεια των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, από τη μετάταξη σε χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ διαφόρων αγαθών και υπηρεσιών, το ύψος της οποίας δεν μπορεί να προσδιορισθεί καθόσον εξαρτάται από το μέγεθος της κατανάλωσης αυτών. Εκτιμάται πάντως ότι για το έτος 2019 (σε επτάμηνη βάση) και για το έτος 2020 αναμένεται να ανέλθει στο ποσό των 441 εκατ. ευρώ περίπου και 667 εκατ. ευρώ περίπου, αντίστοιχα».

Σχετικά:

Ποια προϊόντα επιστρέφουν στο ΦΠΑ 13%
Κατατέθηκαν οι τροπολογίες για 13η σύνταξη και ΦΠΑ - Τι προβλέπουν
Τελικά η 13η σύνταξη είναι… 13η σύνταξη; Οι εξαγγελίες Τσίπρα και ένα ερωτηματικό για ΦΠΑ
Μείωση ΦΠΑ σε εστίαση - ενέργεια και 13η σύνταξη ανακοίνωσε ο Τσίπρας: Τα μέτρα ελάφρυνσης
Tags:
μείωση ΦΠΑ, Κατερίνα Παπανάτσιου, τροπολογία, Υπουργείο Οικονομικών, ΦΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK