17:49 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Νέα προειδοποίηση απηύθυνε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας πως δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για παροχές.

«Καμπανάκι» για τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο σήμανε εκ νέου ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του έτους δείχνουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα μειώθηκε κατά 0,5% του ΑΕΠ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Προέβλεψε επίσης ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί καθώς η είσπραξη των φόρων θα επιβραδύνεται ενόψει των εθνικών εκλογών του Οκτωβρίου.

«Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για παροχές», υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ.

Ανέφερε επιπλέον ότι «η κυβέρνηση είναι απίθανο να συνεχίσει να συλλέγει φόρους με τον ίδιο ρυθμό που το έπραττε πέρυσι, ενώ θα πρέπει να αντιμετωπίσει μεγάλο όγκο συνταξιοδοτικών αιτημάτων από την περίοδο της κρίσης».

Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να χρειαστεί να λάβει μέσα στο έτος αντισταθμιστικά μέτρα, προκειμένου – όπως πρόσθεσε – να αντιστραφεί η τάση και να διασφαλιστεί ότι μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Την Τετάρτη, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διοικητής της ΤτΕ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν δεν αντιστραφεί η τάση που έχει δημιουργηθεί από τις αρχές του έτους δεν θα υπάρξει περιθώριο για παροχές πέραν τον όσων προβλέπονται από τον Προϋπολογισμό.

Πρόσθεσε ότι «η μη επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα3,5% θα οδηγήσει στην επιβολή νέων μέτρων, όπως περικοπή των δαπανών και μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων η οποία μάλιστα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας».

«Tα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του έτους του Γενικού Λογιστηρίου, τα οποία σχεδόν συμπίπτουν με εκείνα της Τραπέζης της Ελλάδος, καταδεικνύουν ότι για το σύνολο του έτους ο Προϋπολογισμός δεν θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο από το 3,5% που είναι ο στόχος. Τούτο σημαίνει ότι αν η τάση αυτή που έχει δημιουργηθεί από τις αρχές του έτους δεν αντιστραφεί, για εφέτος δεν θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παροχές πλέον εκείνων που περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό του 2019» συμπλήρωσε.

Με αφορμή την τοποθέτηση του κεντρικού τραπεζίτη για τη δημοσιονομική πορεία και τις προειδοποιήσεις του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης τον κάλεσε να διευκρινίσει πώς οδηγήθηκε στα σχετικά συμπεράσματα.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Χουλιαράκης επεσήμανε ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προβλέπει πως το κατά πρόγραμμα πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης για το έτος 2019 θα διαμορφωθεί στο 4,1% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας έτσι τον στόχο κατά 0,6% και δημιουργώντας αντίστοιχο δημοσιονομικό περιθώριο.

«Για την αποφυγή λανθασμένων εντυπώσεων, αλλά και τη συμβολή σε ένα νηφάλιο διάλογο, είναι, νομίζω, απαραίτητο να διευκρινισθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, αν τα στοιχεία στα οποία αναφέρεται, αφορούν το σύνολο της Γενικής Κυβέρνησης - στη βάση του οποίου άλλωστε υπολογίζεται το πρωτογενές αποτέλεσμα - ή απλώς τον κρατικό Προϋπολογισμό, καθώς και αν είναι εκπεφρασμένα σε ταμειακή ή δημοσιονομική βάση», κατέληξε στη δήλωσή του ο κ. Χουλιαράκης.

Σχετικά:

Απάντηση Χουλιαράκη σε Στουρνάρα: Στο 4,1% πρωτογενές πλεόνασμα σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο
Καμπανάκι Στουρνάρα: Ανησυχία των επενδυτών για τις δημοσιονομικές εξελίξεις
Tags:
Γιώργος Χουλιαράκης, παροχές, Πρωτογενές πλεόνασμα, δημοσιονομική προσαρμογή, ΤτΕ, Τράπεζα της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK