05:35 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Πιέρ Μοσκοβισί στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Μαρτίου, 2019

Ποιες είναι οι επιφυλάξεις των ευρωπαίων για τις παροχές της κυβέρνησης

© AFP 2019 / EMMANUEL DUNAND
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Έμμεσες προειδοποιήσεις και σκεπτικισμός εκφράστηκε στο Eurogroup για τα μέτρα ελάφρυνσης που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση. Τι προβληματίζει τους ευρωπαίους.

Την ανησυχία τους για τις παροχές της κυβέρνησης εξέφρασαν στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατά το χθεσινό Eurogroup. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα δεν ήταν μέσα στην ατζέντα του χθεσινού Eurogroup ωστόσο έγινε μια μικρής διάρκειας συζήτηση. Το Eurogroup αναμένει την έκθεση των θεσμών για την τρίτη μετά προγραμματική αξιολόγηση που αναμένεται να κλείσει τον επόμενο μήνα.

Όπως μεταδίδει η ert.gr, τα έξι σημεία που επεσήμαναν οι αξιωματούχοι της ΕΕ είναι τα εξής:

Η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, ολοκληρώνοντας μια «ιστορία επιτυχίας».

Οι θεσμοί βρίσκονται σε διαδικασία σύνταξης της 3η έκθεσης αξιολόγησης, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Η Επιτροπή είναι σε διάλογο με την ελληνική κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των μέτρων όσο και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη και στην κοινωνική δικαιοσύνη.

Οι εταίροι προσδοκούν τήρηση των δεσμεύσεων.

Οι ελληνικές αρχές έχουν απόλυτη ευθύνη των αποφάσεών τους, μετά την έξοδο από το πρόγραμμα.

Ο τελικός κριτής των αποφάσεων με δημοσιονομικές επιπτώσεις είναι οι αγορές.

Οι δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων

Ο σκεπτικισμός τους σχετικά με τις συνέπειες που θα έχουν τα μέτρα στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, φάνηκε και από τις δηλώσεις που έγιναν μπροστά στις κάμερες με άμεσες ή έμμεσες αναφορές στο ζήτημα της Ελλάδας.

Ανοιχτά εξέφρασε την ανησυχία του ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, καθώς όπως είπε τα speads ανέβηκαν κατά 50 μονάδες βάσης. Όπως είπε, κάποια από αυτά έχουν ήδη ψηφιστεί και η αξιολόγηση του πακέτου δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά σύμφωνα με «προκαταρκτική εκτίμηση» η Ελλάδα είναι πιθανό να μην πετύχει το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2019 με «σημαντική διαφορά» και ενδεχομένως μεγαλύτερη το 2020. Ανέφερε επίσης ότι η σύσταση των μέτρων δεν είναι φιλική προς την ανάπτυξη ούτε σε μεσοπρόθεσμο ούτε σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Καμπανάκι» Ρέγκλινγκ για spread και πρωτογενές πλεόνασμα

Ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί, είπε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση για το 2019 και το 2020 βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης, «και το κάνουμε αυτό στο πλαίσιο της έκθεσης αξιολόγησης που θα παρουσιαστεί εν ευθέτω χρόνω». Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν είναι σε πρόγραμμα, «αλλά πρέπει λαμβάνεται υπόψη ο αντίκτυπος των μέτρων στα πλεονάσματα».

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα και πρόσθεσε ότι αναμένει από την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Σχετικά:

Συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup με φόντο το πακέτο παροχών της κυβέρνησης
«Καμπανάκι» Ρέγκλινγκ για spread και πρωτογενές πλεόνασμα
Tags:
Πρωτογενές πλεόνασμα, Πιερ Μοσκοβισί, Κλάους Ρέγκλινγκ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Eurogroup
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK