07:40 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Γιάννης Δραγασάκης

Δραγασάκης: Αν υπάρχουν και άλλοι τρόποι για τη ρύθμιση χρεών, θα τους εξετάσουμε

© AFP 2019 / Aris Messinis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, μπορεί να μετατραπούν σε συμβουλευτικές υπηρεσίες, τα Κέντρα και Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Στο ζήτημα της ρύθμισης οφειλών προς το δημόσιο αλλά και τις τράπεζες, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας σε σεμινάριο των υπαλλήλων των Κέντρων και Γραφείων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Εξήγησε πως το σύστημα του εξωδικαστικού μηχανισμού κινείται στη λογική της ταυτόχρονης ρύθμισης όλων των χρεών από τράπεζες, υπουργείο Οικονομικών, ασφαλιστικά ταμεία.

«Κάθε τόσο κάνουμε τροποποιήσεις για να κάνουμε πιο ευέλικτα τα συστήματα, πιο φιλικά» είπε ο υπουργός και σημείωσε: «Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι το θέμα παραμένει ανοικτό. Αν δούμε ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι που μπορούμε να βοηθήσουμε, θα τους μελετήσουμε και θα τους εξετάσουμε», είπε ο κ. Δραγασάκης.

Εξήγησε ότι τα χρέη δεν μπορούν να εύκολα να διαγράφονται «διότι τη διαγραφή του χρέους θα πρέπει κάποιος τελικά να την επωμιστεί. Αλλά είδαμε κάποιες παγιδεύσεις και προσπαθήσαμε σιγά σιγά, μία μία να τις αντιμετωπίζουμε». Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τους οφειλέτες που είχαν πάρει δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου, ρυθμίσεις για οφειλέτες σε πυρόπληκτες ή σεισμόπληκτες περιοχές όπως στην Ηλεία ή στη Μεσσηνία, τα δάνεια του ΟΕΚ «και στη μεγάλη πλειοψηφία έχουν βρεθεί λύσεις, αν και υπάρχουν κάποια επιμέρους θέματα που τα συζητάμε τώρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πέρασε από τη Βουλή με μεγάλη πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, σε βάθος χρόνου, ο στόχος είναι τα Κέντρα και Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, να μετατραπούν σε συμβουλευτικές υπηρεσίες.

«Αρχίζουμε με μια βοήθεια προς τους δανειολήπτες, αλλά φιλοδοξούμε σε λίγα χρόνια αυτό να μη χρειάζεται τόσο πολύ και είτε να μετατραπεί σε συμβουλευτική υπηρεσία σε κάποιον που σκέφτεται να πάρει δάνειο, ώστε να αποτρέψουμε παγιδεύσεις του μέλλοντος, είτε να βρούμε και άλλες μορφές υπηρεσιών», είπε ο κ. Δραγασάκης.

Πρόσθεσε ότι ενώ η κρίση ξεπερνιέται, παραμένουν οι κοινωνικές της συνέπειες και δημιουργείται ένα χάσμα στην κοινωνία, με κοινωνικές ομάδες που είναι παγιδευμένες στο χρέος, είτε χρωστούν στις τράπεζες, είτε στην εφορία, είτε στα ταμεία και «για αυτό το πρόβλημα είναι κοινωνικό πρόβλημα και ως τέτοιο αντιμετωπίζεται από την αρχή».

Σχετικά:

Πέρασε από τη Βουλή με μεγάλη πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις
Ψηφίζονται οι 120 δόσεις, η 13η σύνταξη και ο μειωμένος ΦΠΑ
Ρύθμιση 120 δόσεων: Οι κερδισμένοι, οι χαμένοι και τα έσοδα που θα φέρει στο κράτος
Tags:
ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, ρύθμιση οφειλών, Υπουργείο Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK