21:32 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Tο ΔΝΤ «αξιολογεί» τα προγράμματά του μέσα από ελληνικά «διδάγματα»

© AFP 2019 / MANDEL NGAN
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επιχειρεί να αναμορφώσει τη διαδικασία σχεδιασμού προγραμμάτων μέσα από μια εσωτερική «αξιολόγηση», με απώτερο στόχο την αποφυγή της επανάληψης λαθών που έγιναν σε χώρες όπως η Ελλάδα.

Σε αποτίμηση της πορείας των προγραμμάτων τα οποία υλοποιήθηκαν από το 2008 έως το 2017 προχώρησε το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου διαπιστώνει σε αρκετές περιπτώσεις αστοχίες και παραλείψεις, ενώ κάνει αναφορές στην Ελλάδα που αναδεικνύουν τον εσφαλμένο τρόπο προσέγγισης σε αρχικό στάδιο του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, τη δυσανάλογη έμφαση που δόθηκε στη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά και τις υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις για τα μακροοικονομικά μεγέθη.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η καθυστέρηση της αναδιάρθρωσης του χρέους υπονόμευσε τόσο τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας όσο και την ίδια την αποτελεσματικότητα του «κουρέματος» του χρέους (PSI) που έγινε το 2012.

Το ΔΝΤ κάνει επίσης μια παραδοχή για «υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις», αναγνωρίζοντας ότι οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις οδήγησαν στο να υποτιμηθεί ο αντίκτυπος που θα έχει η δημοσιονομική προσαρμογή στην ανάπτυξη και την πορεία του χρέους.

Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, η έκθεση του Ταμείου σημειώνει ότι το ποσοστό τους κατά μέσο όρο αυξήθηκε κατά 10,5% σε μια σειρά από χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

Όπως τονίζεται, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων άρχισε να μειώνεται στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία μόνο μετά το πέρας των προγραμμάτων.

Για την Ελλάδα και την Κύπρο, σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο θέμα παραμένει ακόμα ανοιχτή πρόκληση.

Σχετικά:

«Γκρίνια» ΔΝΤ για το πακέτο Τσίπρα: Να επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις, όχι σε πρόσκαιρα μέτρα
Θετική η Moody’s σε πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ
«Πράσινο φως» από EuroWorking Group για πρόωρη αποπληρωμή μέρος των δανείων του ΔΝΤ
Tags:
Πρόγραμμα, ελληνικό χρέος, οικονομία, κόκκινα δάνεια, Χρέος, Ελάφρυνση χρέους, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ΔΝΤ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK