13:12 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Ακρόπολη Αθηνών

Αισιοδοξία για τις επενδύσεις αλλά και «καμπανάκι» ΟΟΣΑ για τις παροχές

© Sputnik / Alexey Vitvitsky
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Σταθερή δυναμική φαίνεται πως προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία το 2019 και το 2020 ενώ στην έκθεση του εκτιμά πως ανακάμπτουν και οι επενδύσεις.

Με ρυθμό 2% το 2019 και 2,1% το 2020 αναμένεται να αυξηθεί το ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) της χώρας, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του ΟΟΣΑ.

Παράλληλα, αισιοδοξία επικρατεί και στον τομέα των επενδύσεων.

«Οι επενδύσεις αναμένεται να αρχίσουν να ανακάμπτουν, καθώς οι χρηματοδοτικές συνθήκες βελτιώνονται. Τα υψηλότερα εισοδήματα των νοικοκυριών, λόγω της πρόσφατης αύξησης του κατώτατου μισθού και της αύξησης της απασχόλησης, θα στηρίξουν την κατανάλωσή τους. Το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού συνεχίζει να υπερβαίνει τους μεσοπρόθεσμους στόχους, η πρόσβασης στις διεθνείς αγορές ομολόγων βελτιώνεται και το ταμειακό μαξιλάρι είναι σημαντικό», σημειώνει ο ΟΟΣΑ.

Ο οργανισμός σημειώνει πως για να διατηρηθεί η δημοσιονομική αξιοπιστία απαιτείται η συνέχιση της επίτευξης των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων .

«Η συνέχιση της προόδου στη μείωση των υψηλών ανοιγμάτων των τραπεζών σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα απαιτήσει πιο βαθειά μέτρα. Πρόσθετες μεταρρυθμίσεις χρειάζονται για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και των επενδύσεων, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την αύξηση των δεξιοτήτων», σημειώνει. 

Αναφορικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού ο ΟΟΑΣΑ υπογραμμίζει ότι με τις αυξήσεις αυτές, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα σε σχέση με τον μέσο μισθό πλησιάζει τον μέσο όρο των χωρών του Οργανισμού, ωστόσο παρουσιάζει και κάποιες επιφυλάξεις.

«Η αύξηση θα μειώσει τη φτώχεια των εργαζομένων, αλλά ενέχει τον κίνδυνο να συμβάλει στην άτυπη εργασία και την επιβράδυνση των κερδών στον αριθμό των θέσεων εργασίας, δεδομένης της ασθενούς παραγωγικότητας». 

Για τον προϋπολογισμό του 2019 ο οργανισμός αναφέρει στην έκθεση ότι διατηρείται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, αλλά ελλοχεύουν κίνδυνοι στη διαχείριση των δαπανών λόγω των ληξιπρόθεσμων πληρωμών και τις πιέσεις στις δαπάνες μισθοδοσίας του Δημοσίου που προκύπτουν κυρίως από δικαστικές αποφάσεις.

Για τα πρόσφατα δημοσιονομικά μέτρα, ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι θα μειώσουν τα φορολογικά έσοδα, κυρίως με τη μείωση ορισμένων συντελεστών ΦΠΑ και την αύξηση των δαπανών, κυρίως για τις συντάξεις, από το 2019.

Η έκθεση, τέλος, προειδοποιεί πως αποκλίσεις από την μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική θα υπονόμευαν τα κέρδη στη δημοσιονομική αξιοπιστία.

«Οι καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, της ανταγωνιστικότητας και της υγείας των τραπεζών θα δημιουργούσαν καθοδικούς κινδύνους στην προβλεπόμενη ανάκαμψη των επενδύσεων. Μία πτώση του τουρισμού ως αποτέλεσμα ενός άτακτου Brexit θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία μεγαλύτερη επιβράδυνση των εξαγωγών. Τα πρόσφατα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ταχύτερα από το αναμενόμενο αποτελέσματα, ενισχύοντας την εμπιστοσύνης και βελτιώνοντας περαιτέρω τις επενδυτικές προοπτικές», καταλήγει.

Tags:
ελληνική οικονομία, επενδύσεις, παροχές, ΑΕΠ, έκθεση, ΟΟΣΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK