15:54 29 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Στο α' μισό του Μαΐου του 2019, οι αμερικανικές πετρελαϊκές εισαγωγές από τη Ρωσία ανέρχονταν σε πέντε εκατομμύρια βαρέλια, όταν το 2018 οι ρωσικές εισαγωγές κυμαίνονταν σε 7,5 εκατ. βαρέλια.

Σε ταχεία αύξηση των πετρελαϊκών εισαγωγών από τη Ρωσία έχουν προχωρήσει οι ΗΠΑ, καθώς στο α' μισό του Μαΐου έχουν προμηθευτεί συνολικά πέντε εκατομμύρια βαρέλια μέσω 13 τάνκερς.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η αύξηση των ρωσικών πετρελαϊκών εισαγωγών οφείλεται στη μείωση της παραγωγής αργού στη Βενεζουέλα, ως απόρροια των αμερικανικών κυρώσεων.

Μάλιστα, σύμφωνα με πηγή από το Caracas Capital Markets, οι ρωσικές εισαγωγές από τα αμερικανικά διυλιστήρια αναμένεται να… τριπλασιαστούν!

Είναι ενδεικτικό ότι οι συνολικές αμερικανικές πετρελαϊκές εισαγωγές, τον Φεβρουάριο του 2019, ανέρχονταν σε 16 εκατ. βαρέλια, ενώ πριν από έναν χρόνο κυμαίνονταν στα 20 εκατ. βαρέλια. Την ίδια ώρα, κατά τη διάρκεια του 2017, οι πετρελαϊκές εισαγωγές από τη Ρωσία αριθμούσαν σε 1,5 εκατ. βαρέλια, με τον αντίστοιχο αριθμό να αυξάνεται σε 7,5 εκατ. βαρέλια το 2018.

Οι κυρώσεις της Ουάσιγκτον έχουν αναμφίβολα επηρεάσει τις εξαγωγές αργού της Βενεζουέλας, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν τερματιστεί ολοκληρωτικά. Σημειώνεται ότι τα αμερικανικά περιοριστικά μέτρα, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, έχουν επιβληθεί προκειμένου να οδηγήσουν τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο, Νικολάς Μαδούρο, σε παραίτηση.

Οι ΗΠΑ έχουν, επίσης, επιβάλλει κυρώσεις και εναντίον ρωσικών πετρελαϊκών εταιρειών, αποκόβοντάς τες από την προμήθεια αμερικανικού εξοπλισμού, με αφορμή τόσο την ουκρανική κρίση του 2014 όσο και τις φερόμενες καταγγελίες περί ανάμιξης στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Η Μόσχα, από την πλευρά της, έχει απορρίψει κάθε κατηγορία, κάνοντας λόγο για έλλειψη αποδείξεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ουάσιγκτον σχεδιάζει την επιβολή κυρώσεων και εναντίον του ρωσικού αγωγού «Nord Stream 2», σε μία προσπάθεια στροφής της Ευρώπης προς εναλλακτικές πηγές ενέργειας, όπως το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Σχετικά:

Η Ρωσία καλεί τη διεθνή κοινότητα να συνεχίσει να αγοράζει ιρανικό πετρέλαιο
Το Ιράν πουλά πετρέλαιο στη γκρίζα αγορά για να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις των ΗΠΑ
Μεντβέντεφ: Πιθανή δολιοφθορά πίσω από το μολυσμένο πετρέλαιο στον αγωγό Ντρούζμπα
Ανώτατος ηγέτης του Ιράν: Μπορούμε να εξάγουμε όσο πετρέλαιο θέλουμε
Tags:
κυρώσεις, εισαγωγές, αργό πετρέλαιο, Πετρέλαιο, Νικολάς Μαδούρο, Βενεζουέλα, ΗΠΑ, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK