08:24 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπινγκ σε συνομιλίες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της Συνόδου των G20 στην Αργεντινή

Δασμούς σε όσες χώρες προβαίνουν σε υποτίμηση νομίσματος εξετάζουν οι ΗΠΑ

© AP Photo / Pablo Martinez Monsivais
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Κατά τις εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα, η Ουάσινγκτον προειδοποίησε επανειλημμένα ότι θα επιβάλλει νέους δασμούς στο Πεκίνο σε περίπτωση περαιτέρω υποτίμησης του γιουάν.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ δήλωσε την Παρασκευή, πως πρότεινε έναν κανόνα επιβολής αντισταθμιστικών δασμών σε χώρες που υποτιμούν το νόμισμά τους έναντι του δολαρίου, σύμφωνα με το Reuters.

«Η αλλαγή αυτή ειδοποιεί τους ξένους εξαγωγείς ότι το υπουργείο Εμπορίου μπορεί να αντισταθμίσει τις υποβαθμίσεις νομισμάτων που βλάπτουν τις αμερικανικές βιομηχανίες […] Τα ξένα κράτη δεν θα είναι πλέον σε θέση να χρησιμοποιούν τις νομισματικές τους πολιτικές σε βάρος των Αμερικανών εργαζομένων και των επιχειρήσεων», ανέφερε σε δήλωση του ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Ουίλμπουρ Ρος, σύμφωνα με το Reuters.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να υποτιμήσει τη συναλλαγματική ισοτιμία του γιουάν έναντι του δολαρίου ΗΠΑ κατά 0,6% εν μέσω του συνεχιζόμενου εμπορικού πολέμου με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας υποτιμά το γιουάν από το 2015, γεγονός που θεωρείται από πολλούς ειδικούς ως εργαλείο για την τόνωση των εξαγωγών της χώρας.

Τον Αύγουστο του 2015, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αποδυνάμωσε το ποσοστό του γιουάν κατά 3%, στο επίπεδο του 6,4 έναντι του δολαρίου, συγκλονίζοντας τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές. Αργότερα, οι κινεζικές αρχές κατέβαλαν προσπάθειες για τη σταθεροποίηση του εθνικού νομίσματος. Ακολούθησαν τρία ακόμη κύματα υποτίμησης του κινεζικού νομίσματος — τον χειμώνα του 2015-2016 (έως 6,55 γιουάν ανά δολάριο) τον Ιούλιο του 2016 (στα 6,67 γιουάν ανά δολάριο), και ο τρίτος τον Οκτώβριο του 2016.

Μετά το πρώτο κύμα, οι ειδικοί ισχυρίστηκαν ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας σκόπιμα υποτίμησε το γιουάν για την τόνωση των εξαγωγών. Οι κινεζικές αρχές αρνούνται αυτούς τους ισχυρισμούς.

Κατά τις εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα, η Ουάσινγκτον προειδοποίησε επανειλημμένα ότι θα επιβάλλει νέους δασμούς στο Πεκίνο σε περίπτωση περαιτέρω υποτίμησης του γιουάν.

Από τον περασμένο Ιούνιο, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε 25% δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές ύψους 50 δισ. δολαρίων, προκειμένου να εξισορροπηθεί το εμπορικό έλλειμμα, οι πλευρές έχουν επιβάλλει αρκετούς δασμούς η μία στην άλλη.

Στις αρχές Μαΐου, η Ουάσιγκτον αύξησε τους δασμούς σε κινεζικά αγαθά αξίας ύψους 200 δισ. δολαρίων σε 25% λόγω του αδιεξόδου των εμπορικών συνομιλιών. Το Πεκίνο απάντησε ανακοινώνοντας αυξήσεις των δασμών έως και 25% από εισαγωγές ΗΠΑ αξίας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο.

Tags:
νομισματική πολιτική, υποτίμηση, νόμισμα, τράπεζα, Δασμοί, Ντόναλντ Τραμπ, Κίνα, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK