10:16 11 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Τους ωφελούμενους, την επίδραση στην οικονομία, αλλά και τον αστερίσκο που υπάρχει, από τα μέτρα Τσίπρα αναλύει το Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής στην τριμηνιαία έκθεσή του.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση πριν τις ευρωεκλογές, όπως η «13η σύνταξη», η μείωση του ΦΠΑ και οι 120 δόσεις, αξιολογεί το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, στην έκθεση για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Όπως σημειώνεται, η συνολική επίπτωση των μέτρων για το 2019 είναι κοντά στο 0,55% του ΑΕΠ, σύμφωνα με εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, κι έτσι «μπορεί να καλυφθεί από τον προβλεπόμενο δημοσιονομικό χώρο» που πρέπει να είναι της τάξης του 0,6% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, το Γραφείο Προϋπολογισμού σημειώνει ότι τα μέτρα «ευνοούν κατά κύριο λόγο τους συνταξιούχους αλλά και τους συναλλασσόμενους στις αγορές αγαθών που μειώνεται ο ΦΠΑ», ενώ θα «επιδράσουν θετικά στην ιδιωτική κατανάλωση».

Ωστόσο, τονίζεται πως «δεν θα πρέπει να υπάρχει η εσφαλμένη εντύπωση ότι η αντιστάθμιση θα είναι πλήρης και τα επεκτατικά μέτρα είναι αυτοχρηματοδοτούμενα».

Αναλυτικά, το Γραφείο Προϋπολογισμού στην έκθεση του α' τριμήνου, η ελληνική οικονομία «διατήρησε τη θετική δυναμική της» και η μεγέθυνση το 2018 ήταν στο επίπεδο του μέσου όρου της Ευρωζώνης, με μεγάλη συνεισφορά των εξαγωγών, αλλά αρνητική μεταβολή των συνολικών επενδύσεων.

«Η ανεργία μειώνεται, η απασχόληση και οι αμοιβές αυξάνονται, ο πληθωρισμός παρουσιάζει αυξητική τάση αλλά το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει διευρυνθεί», σημειώνεται.

«Μικτή» είναι η εικόνα στους βραχυχρόνιους δείκτες για το 2019 καθώς παρατηρείται επιδείνωση του δείκτη οικονομικού κλίματος, αλλά βελτίωση του δείκτη υπεύθυνων προμηθειών (PMI), σύμφωνα πάντα με την έκθεση.

Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη που προβλέπεται από 1,9% μέχρι 2,4% προέρχονται από το εξωτερικό, την επιβράδυνση που παρουσιάζει η Ευρωζώνη, την ευρύτερη χρηματοοικονομική αστάθεια και την κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ και Κίνας.

Όσον αφορά στα δημοσιονομικά στοιχεία, το Γραφείο Προϋπολογισμού επισημαίνει ότι η Ελλάδα κατέγραψε το υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης (4,4% του ΑΕΠ) και το πέμπτο υψηλότερο συνολικό πλεόνασμα (1,1% του ΑΕΠ, συμπεριλαμβανομένων των τόκων δημοσίου χρέους), γεγονός που επιβεβαιώνει «την ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να παράγει υψηλά και διατηρήσιμα πλεονάσματα». Σε αυτό αποδίδεται η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των τίτλων του δημοσίου και την πιστοληπτική αναβάθμιση της χώρας.

Όσο για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, το Γραφείο Προϋπολογισμού αναφέρει πως «έχουν αναδιανεμητικές συνέπειες καθώς επιδρούν διαφορετικά σε επιμέρους ομάδες του πληθυσμού».

«Τα πρόσφατα επεκτατικά μέτρα ευνοούν κατά κύριο λόγο τους συνταξιούχους αλλά και τους συναλλασσόμενους στις αγορές αγαθών που μειώνεται ο ΦΠΑ. Ειδικά για το δεύτερο, η κατανομή του οφέλους μεταξύ καταναλωτών και παραγωγών θα εξαρτηθεί από την επίπτωση στις τελικές τιμές των αγαθών, η οποία με τη σειρά της εξαρτάται από τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε αγορά. Θεωρητικά, όσο περισσότερο μειωθούν οι τιμές, τόσο μεγαλύτερο όφελος θα καταλήξει στους καταναλωτές ενώ αντίθετα, αν οι τιμές δεν μειωθούν το όφελος θα καταλήξει στους παραγωγούς», τονίζεται.

Τέλος, εκτιμάται ότι τα μέτρα «αναμένεται να επιδράσουν θετικά στην ιδιωτική κατανάλωση η οποία, κατά το μέρος που δεν καταλήξει σε εισαγωγές, θα ενισχύσει τον ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης».

«Αυτό θα αντισταθμίσει εν μέρει το δημοσιονομικό τους κόστος, ωστόσο δεν θα πρέπει να υπάρχει η εσφαλμένη εντύπωση ότι η αντιστάθμιση θα είναι πλήρης και τα επεκτατικά μέτρα είναι αυτοχρηματοδοτούμενα», υπογραμμίζεται.

«Με δεδομένο τον μόνιμο χαρακτήρα τους, η επίπτωσή τους θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στην κατάρτιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και των ετήσιων προϋπολογισμών ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», καταλήγει η τριμηνιαία έκθεση του ΓΠΚ (Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή).

Tags:
13η σύνταξη, παροχές, 120 δόσεις, οικονομία, Ανάπτυξη, Μέτρα, Προϋπολογισμός, Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Αλέξης Τσίπρας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK