06:33 04 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο κ. Τραμπ είχε απειλήσει το Μεξικό με νέους δασμούς προκειμένου να πιέσει τη χώρα να περιορίσει την ροή των μεταναστών από τα κράτη της Κεντ. Αμερικής οι οποίοι διέρχονται από τη χώρα κατευθυνόμενοι προς τις ΗΠΑ.

Δασμοί 5% για όλα τα αγαθά που προέρχονται από το Μεξικό θα τεθούν σε ισχύ από τις 10 Ιουνίου και θα αυξηθούν σταδιακά έως ότου επιλυθεί το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

​Ο Τραμπ, επικαλούμενος τον Διεθνή Νόμο για τις Οικονομικές Εξουσίες Έκτακτης Ανάγκης, δήλωσε ότι οι δασμοί θα ξεκινήσουν από ποσοστό 5%, αλλά θα συνεχίσουν να αυξάνονται κατά 5% κάθε μήνα, φτάνοντας το 25% από τον Οκτώβριο.

«Η απόφαση για την κατάργηση των δασμών επαφίεται στην διακριτική μας ευχέρεια», πρόσθεσε ο Τραμπ.

​«Όχι, δεν κλείνω τα σύνορα. Κάνω κάτι άλλο», τόνισε και συμπλήρωσε: «Και θα είναι η μεγαλύτερη κίνησή μου μου, μέχρι στιγμής, στο ζήτημα των συνόρων».

​Σύμφωνα με το RT, μετά από ταξίδι του στο Κολοράντο Σπρινγκς, ο Τραμπ τουίταρε ένα βίντεο από τις περιπολίες της συνοριοφυλακής των ΗΠΑ που δείχνει πάνω από 1.000 μετανάστες να έχουν συλληφθεί αφού προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στις ΗΠΑ από το Μεξικό, αποκαλώντας τη την «μεγαλύτερη ομάδα παράνομων αλλοδαπών που εντοπίσαμε ποτέ».

Το Μεξικό, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ έφτασαν σε μια συμφωνία για την USMCA τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αυτή την εβδομάδα, αναμένεται να τεθεί σε κίνηση η διαδικασία έγκρισης της Συνθήκης από το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Συν τοις άλλοις, το Φιλελεύθερο Κόμμα του πρωθυπουργού του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, εισήγαγε την Τετάρτη το σχέδιο της συνθήκης στο κοινοβούλιο της χώρας για να προωθήσει την επικύρωσή της, ενώ ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρέ Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ παρουσίασε τα ανάλογα έγγραφα στη Μεξικανική Γερουσία την Πέμπτη.

Ο Τραμπ κατέστησε το εμπόριο και τη μετανάστευση από το Μεξικό καθώς και άλλες χώρες της Κεντρικής Αμερικής το κεντρικό ζήτημα της εγχώριας πολιτικής του, περιγράφοντας την μετανάστευση ως «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

«Οι διαδικασίες για την παροχή ασύλου είναι γελοίες», δήλωσε ο Τραμπ την Πέμπτη. «Σε κανένα μέρος στον κόσμο δεν έχουν το πλαίσιο που έχουμε εμείς όσον αφορά τους γελοίους νόμους για την μετανάστευση».

Πάνω από 100.000 μετανάστες παραμένουν σε καθεστώς κράτησης στα σύνορα τους τελευταίους δύο μήνες, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας. Μια ομάδα 1.036 μεταναστών από την Κεντρική Αμερική συνελήφθη την Τετάρτη κοντά στο Ελ Πάσο του Τέξας, αποτελώντας έτσι την μεγαλύτερη τέτοια ομάδα που συνελήφθη ποτέ από τους συνοριακούς φύλακες των ΗΠΑ.

Tags:
Αντρέ Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ, Τζάστιν Τριντό, Ντόναλντ Τραμπ, Καναδάς, Μεξικό, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK