00:49 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Οι αμερικανικές κυρώσεις και οι δασμοί οδηγούν τη Ρωσία και την Κίνα πιο κοντά, προσφέροντας νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη διμερών συναλλαγώνστον αγροτικό και ενεργειακό τομέα, λένε Κινέζοι ειδικοί, τονίζοντας ότι οι οικονομίες των χωρών αλληλοσυμπληρώνονται.

Ο κινεζικός εμπορικός πόλεμος ανοίγει το δρόμο για την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Ρωσίας, λένε οι Κινέζοι ερευνητές.

«Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών θα έχει επιζήμιες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία και θα επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας και της Ρωσίας, αλλά παράλληλα παρέχει ορισμένες ευκαιρίες για ανάπτυξη οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Κίνας », δήλωσε ο Σαν Ζανγκζί, διευθυντής του Ινστιτούτου Ανατολικής Ευρώπης, Ρωσίας και Κεντρικής Ασίας στις Κινεζικές Ακαδημίες Επιστημών (IEERCAS).

Σύμφωνα με τον αναλυτή, ο εμπορικός πόλεμος που κατευθύνεται από τις ΗΠΑ ωθεί τη Ρωσία και την Κίνα να ενισχύσουν τον αμοιβαίο εμπορικό κύκλο εργασιών τους, ειδικά όταν πρόκειται για ενέργεια και γεωργία. Σημείωσε ότι ταυτόχρονα, το καθεστώς κυρώσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ αναγκάζει τη Μόσχα να επανεξετάσει τους εταίρους της και να στραφεί στο Πεκίνο.

Για να επεξηγήσει τη γνώμη του, ο μελετητής επεσήμανε ότι προηγουμένως η Κίνα εισήγαγε αγροτικά προϊόντα κυρίως από τις ΗΠΑ και τον Καναδά. «Τώρα διαφοροποιούμε τους προμηθευτές, εισάγοντας αγροτικά προϊόντα από άλλες χώρες», ανέφερε, τονίζοντας ότι παρέχει μια μεγάλη ευκαιρία στη σχέση με τη Ρωσία.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα, ο μεγαλύτερος αγοραστής σόγιας στον κόσμο, ανέφερε ότι η αγορά αμερικανικής σόγιας έχει σταματήσει εν μέσω του εμπορικού πολέμου που επαναλήφθηκε στα μέσα Μαΐου του τρέχοντος έτους μετά την ολοκλήρωση των εμπορικών συνομιλιών χωρίς συμφωνία. Μετά τις συνομιλίες, η διοίκηση του Τραμπ επέβαλε υψηλότερους δασμούς σε κινεζικά αγαθά ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ το Πεκίνο απάντησε αυξάνοντας τους φόρους στα 60 δισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια.

Η πρωτοφανής απόφαση της Κίνας να αναστείλει την αγορά σπόρων σόγιας στις ΗΠΑ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στους Αμερικανούς αγρότες. Σύμφωνα με το Forbes, η τιμή της σόγιας έχει πέσει σημαντικά κατά τη διάρκεια της διένεξης μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας. 

Από την πλευρά του, ο Ζάο Χουάσενγκ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Fudan της Σαγκάης, έδωσε έμφαση στην ενίσχυση της ρωσο-κινεζικής ενεργειακής συνεργασίας καθώς οι αποστολές LNG των ΗΠΑ στην Κίνα αντιμετωπίζουν δασμούς 25%. Το Πεκίνο έχει στοχεύσει τους υδρογονάνθρακες των ΗΠΑ σε απάντηση στους τελευταίους δασμούς του Τραμπ.

«Το φυσικό αέριο είναι ένα ιδιαίτερα ελπιδοφόρο πεδίο συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένου του αγωγού φυσικού αερίου», είπε ο Ζάο. «Ενώ δεν έχουμε αρκετό φυσικό αέριο, η Κίνα έχει αρχίσει να εισάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) της Ρωσίας και έρχεται στον κόλπο Μποχάι από τον Αρκτικό Ωκεανό και στο μέλλον οι προμήθειες του θα αυξηθούν σημαντικά».

Tags:
φυσικό αέριο, υγροποιημένο αέριο (LNG), εμπόριο, ενέργεια, Κίνα, Ρωσία, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK