ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η Κομισιόν ενέκρινε την εξαμηνιαία έκθεση για την Ελλάδα ωστόσο προειδοποίησε ότι ο δημοσιονομικός αντίκτυπος των μόνιμων μέτρων (σ.σ. «13η σύνταξη», μείωση ΦΠΑ κ.α.), που ψήφισε η κυβέρνηση υπερβαίνει το 1% του ΑΕΠ τόσο για το 2019, όσο και για τα επόμενα χρόνια.

Στις επιφυλάξεις που διατύπωσε η Κομισιόν για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων αναφέρονται πηγές του υπουργείου Οικονομικών σχολιάζοντας ότι πολλές φορές στο παρελθόν η Επιτροπή έχει διατυπώσει επιφυλάξεις χωρίς ωστόσο να επαληθευτεί.

Όπως προσθέτουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι θα πρέπει να επανεκτιμήσει τα δεδομένα το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με παράγοντες του ΥΠΟΙΚ που επικαλείται το ΑΜΠΕ, το υπουργείο εμμένει στην πρόβλεψή του ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2019 θα διαμορφωθεί στο 4,1% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας έτσι τον στόχο κατά 0,6 μονάδες και δημιουργώντας αντίστοιχο δημοσιονομικό χώρο.

Θεωρεί βέβαιη την επίτευξη του στόχου του 2019 με δεδομένο ότι τα μέτρα που ψηφίστηκαν έχουν κοστολογηθεί στο 0,6 % του ΑΕΠ.

Νωρίτερα η Κομισιόν ενέκρινε την εξαμηνιαία έκθεση για την Ελλάδα ωστόσο προειδοποίησε ότι ο δημοσιονομικός αντίκτυπος των μόνιμων μέτρων (σ.σ. «13η σύνταξη», μείωση ΦΠΑ κ.α.), που ψήφισε η κυβέρνηση υπερβαίνει το 1% του ΑΕΠ τόσο για το 2019, όσο και για τα επόμενα χρόνια.

«Η υιοθέτηση αυτών των νέων μέτρων θέτει σε κίνδυνο την επίτευξη του συμφωνηθέντος στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα (σ.σ. 3,5%)» σπεύδει να επισημάνει, ενώ προειδοποιεί για την πιθανότητα περιορισμού της «διαρθρωτικής δημοσιονομικής ισορροπίας».

Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν επιφυλάσσεται να επαναξιολογήσει την ευρύτερη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας το φθινόπωρο του 2019.

Tags:
Πρωτογενές πλεόνασμα, Μέτρα, φοροελαφρύνσεις, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έκθεση, οικονομία, δημοσιονομική προσαρμογή, Κομισιόν, Υπουργείο Οικονομικών
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK