13:30 03 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ανάψει «πράσινο φως» στην κατάργηση της νομοθετημένης μείωσης στο αφορολόγητο όριο από το 2020, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν. Η σχετική τροπολογία έχει εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα βάσει τη δανειακής σύμβασης υπενθύμισε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ο ίδιος εκπρόσωπος σημείωσε, σύμφωνα με το real.gr, ότι η Κομισιόν δεν έχει συναινέσει στην κατάργηση στην κατάργηση της μείωσης στο αφορολόγητο όριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε, δε, ότι η κατάργηση του μέτρου αναστρέφει δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Κατά τον ίδιο εκπρόσωπο, η μείωση του αφορολόγητου αποσκοπεί επίσης στη δημιουργία φορολογικού χώρου για μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα.

Η σχετική τροπολογία για κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου έχει εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν στην εξαμηνιαία έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας – την οποία δημοσίευσε την Τετάρτη – έκρουσε διακριτικό «καμπανάκι» για τα πρόσφατα μέτρα φοροελαφρύνσεων που ανακοίνωσε και νομοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση.

Ο δημοσιονομικός αντίκτυπος αυτών των μόνιμων μέτρων (σ.σ. «13η σύνταξη», μείωση ΦΠΑ κ.α.), σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπερβαίνει το 1% του ΑΕΠ τόσο για το 2019, όσο και για τα επόμενα χρόνια.

«Η υιοθέτηση αυτών των νέων μέτρων θέτει σε κίνδυνο την επίτευξη του συμφωνηθέντος στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα (σ.σ. 3,5%)» επεσήμανε, ενώ προειδοποίησε για την πιθανότητα περιορισμού της «διαρθρωτικής δημοσιονομικής ισορροπίας».

Στις επιφυλάξεις που διατύπωσε η Κομισιόν για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων αναφέρθηκαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών σχολιάζοντας ότι πολλές φορές στο παρελθόν η Επιτροπή έχει διατυπώσει επιφυλάξεις χωρίς ωστόσο να επαληθευτεί.

Όπως πρόσθεσαν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η Κομισιόν αναγνώρισε ότι θα πρέπει να επανεκτιμήσει τα δεδομένα το φθινόπωρο.

Από την πλευρά του, την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών άνοιξε την όρεξη σε ακραίους, συντηρητικούς κύκλους στις Βρυξέλλες να αμφισβητήσουν τις πολίτικες μας επιλογές, να φέρουν προσκόμματα στο σχέδιο μας».

Σχετικά:

ΥΠΟΙΚ κατά Κομισιόν: Και στο παρελθόν είχε επιφυλάξεις χωρίς να επαληθευτεί
Αστερίσκοι από Κομισιόν: Σε κίνδυνο οι στόχοι του προγράμματος
Τσίπρας: Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών άνοιξε την όρεξη για λιτότητα και απολύσεις
Tags:
Υπουργείο Οικονομικών, Αλέξης Τσίπρας, τροπολογία, Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Αφορολόγητο όριο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK