17:13 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Κρεμλίνο

Ανήσυχη για την ρωσική οικονομία η Παγκόσμια Τράπεζα, εξαιτίας της πιθανής επέκτασης των κυρώσεων

© Sputnik / Vladimir Vdovin
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Η Μόσχα έχει δεχθεί κυρώσεις από το 2014 λόγω της υποτιθέμενης εμπλοκής της στην εσωτερική σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία και στην επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία μετά από δημοψήφισμα.

Η δυνατότητα επέκτασης των οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας είναι αρνητικός παράγοντας που θέτει σε κίνδυνο την ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας μεσοπρόθεσμα, ενώ τα εθνικά σχέδια στον τομέα του ανθρώπινου κεφαλαίου και η αύξηση της παραγωγικότητας μπορεί να έχουν θετικό αντίκτυπο, αποκάλυψε την Δευτέρα έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ρωσική οικονομία.

Νωρίτερα τον Ιούνιο, η Παγκόσμια Τράπεζα άλλαξε τις προβλέψεις της για την ετήσια ανάπτυξη του ΑΕΠ για το 2019, προβλέποντας μείωση από 1,4% σε 1,2% λόγω του περιορισμού της παραγωγής πετρελαίου. Ωστόσο, η πρόβλεψη για την αύξηση του ΑΕΠ της Ρωσίας για το 2020 και το 2021 παρέμεινε αμετάβλητη - η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένει ότι το ποσοστό θα αυξηθεί στο 1,8%.

«Οι βασικοί κίνδυνοι για τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη περιλαμβάνουν την επέκταση των οικονομικών κυρώσεων, την ενδυνάμωση των χρηματοπιστωτικών αναταραχών στις αναπτυσσόμενες χώρες EMDE [Emerging Market and Developing Economies], τη δραματική πτώση των τιμών του πετρελαίου και την υποβάθμιση του παγκόσμιου εμπορικού περιβάλλοντος. Η πρόσφατη επιβάρυνση με χρέη των νοικοκυριών μπορεί επίσης να αποτελέσει κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα σε περίπτωση επιδείνωσης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος», ανέφερε η έκθεση.

Ταυτόχρονα, η έκθεση τόνισε ότι το εθνικό σχέδιο στον τομέα του ανθρώπινου κεφαλαίου και η αύξηση της παραγωγικότητας θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά την οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας.

«Αντίστροφα, τα εθνικά πρότζετκ που αποσκοπούν στην ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου και στην αύξηση της παραγωγικότητας θα μπορούσαν να επηρεάσουν θετικά τη δυνητική ανάπτυξη της Ρωσίας μεσοπρόθεσμα, ανάλογα με το πόσο καλά υλοποιούνται», ανέφερε η έκθεση.

Σύμφωνα με την έκθεση, το φαινόμενο αυτό, όπως η άτυπη απασχόληση, έχει ως αποτέλεσμα δημοσιονομικές απώλειες στον προϋπολογισμό της Ρωσίας ύψους 1-2,3% του ΑΕΠ.

«Το ποσοστό της άτυπης απασχόλησης, ένα διαδεδομένο φαινόμενο στη Ρωσία, εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 15,1 και 21,2%. Η δημοσιονομική απώλεια των υποπληρωμών από τους άτυπους εργαζόμενους εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 1 έως 2,3% του ΑΕΠ», πρόσθεσε η έκθεση.

Η Μόσχα έχει δεχθεί κυρώσεις από το 2014 λόγω της υποτιθέμενης εμπλοκής της στην εσωτερική σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία και στην επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία μετά από δημοψήφισμα.

Η Μόσχα αντέκρουσε τους ισχυρισμούς και απάντησε με αντίμετρα. Όσον αφορά την Κριμαία, οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα επισημάνει ότι το δημοψήφισμα διεξήχθη σύμφωνα με το διεθνές νομικό πλαίσιο.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι ηγέτες της ΕΕ σε σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες ενέκριναν μια πολιτική απόφαση για την επέκταση των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας για μια ακόμη εξαμηνιαία περίοδο έως την 31η Ιουλίου, επικαλούμενοι «μηδενική πρόοδο» στην εφαρμογή των συμφωνιών του Μίνσκ με στόχο την επίλυση της ουκρανικής σύγκρουσης, ως τον λόγο πίσω από την απόφασή τους.

Tags:
ΕΕ, Ανάπτυξη, προβλέψεις, έκθεση, οικονομία, Παγκόσμια Τράπεζα, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK