17:29 31 ΜΑΡΤΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Καμπανάκι του κεντρικού τραπεζίτη για τις επενδύσεις που παραμένουν, όπως είπε, σε πολύ χαμηλό επίπεδο κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του αποθέματος κεφαλαίου της οικονομίας.

Για πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,9% του ΑΕΠ το 2019, έναντι στόχου για 3,5% που προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές, έκανε λόγο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας επικαλούμενος τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία.

Ο κεντρικός τραπεζίτης περιέγραψε με μελανά χρώματα τις εξελίξεις στις επενδύσεις τονίζοντας ότι παραμένουν σε πολύ χαμηλό επίπεδο κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του αποθέματος κεφαλαίου της οικονομίας.

Κατά τον ίδιο και το επιχειρηματικό περιβάλλον δεν θεωρείται ακόμη αρκετά φιλικό προς τις ιδιωτικές επενδύσεις. Όπως είπε μιλώντας στο συνέδριο για τις άμεσες ξένες επενδύσεις «2nd InvestGR Forum 2019: Foreign Investments in Greece», οι επενδύσεις το 2019 θα έπρεπε να αυξηθούν κατά 41,6% έναντι 10,1% που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εαρινές προβλέψεις του 2019.

Ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου (σε τρέχουσες τιμές) μειώθηκε από 26% του ΑΕΠ το 2007 σε 11,1% του ΑΕΠ το 2018. Το μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης αυτής (10,1 από τις 14,9 ποσοστιαίες μονάδες) οφείλεται σε συρρίκνωση των επενδύσεων σε κατοικίες, η οποίες από 10,8% του ΑΕΠ το 2007 διαμορφώθηκαν σε 0,7% του ΑΕΠ το 2018.

Υπογράμμισε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι ο ΣΕΒ στις εκτιμήσεις του ανεβάζει ακόμα περισσότερο το επενδυτικό κενό στα 100 δισεκατομμύρια ευρώ, ωστόσο σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος αυτό είναι χαμηλότερο και μπορεί να καλυφθεί ταχύτερα.

Από το βήμα του συνεδρίου αναφέρθηκε στην ανάγκη να μειωθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα έως το 2022 σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους και να υιοθετηθεί μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και χαμηλότερες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, προκειμένου να αυξηθούν επενδύσεις και ανάπτυξη.

Επέμεινε στην ταχύτερη προώθηση των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα, και όχι στην αναστολή τους ή την κατάργηση.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο η Ελλάδα είναι σε τροχιά για την πλήρη άρση φέτος των περιορισμών που έχουν απομείνει στις κινήσεις κεφαλαίων.

«Είμαστε σε καλό δρόμο για την πλήρη άρση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) φέτος», ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης στο Reuters, στο περιθώριο επενδυτικού συνεδρίου στην Αθήνα. 

Αποδόσεις ομολόγων

Στα ενθαρρυντικά σημείωσε τις εξελίξεις στην αγορά ομολόγων όπου παρατηρείται σημαντική μείωση των αποδόσεων. Τόνισε ότι για να συνεχιστεί αυτή η εικόνα απαιτεί την άσκηση μίας συνεπούς οικονομικής πολιτικής προσανατολισμένης στη δημοσιονομική υπευθυνότητα σε συνδυασμό με την τήρηση όλων των προϋποθέσεων που προαναφέρθηκαν για την εδραίωση ενός εξωστρεφούς αναπτυξιακού προτύπου.

Πρόσθεσε ότι η μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα σε πιο ρεαλιστικό επίπεδο σε σχέση με το ισχύον 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, εφόσον συνδυαστεί με περισσότερες μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις, δεν συνεπάγεται υψηλότερο δημόσιο χρέος αλλά πιθανότατα χαμηλότερο.

Όπως εξήγησε, όταν το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι 180%, τότε 1% υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης (ο οποίος μπορεί να προκύψει εάν η μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα επιτευχθεί με μείωση φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, σε συνδυασμό με περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις) ή/και 100 μονάδες βάσης χαμηλότερο κόστος δανεισμού (που έχει ήδη προκύψει σε σχέση με το σενάριο βάσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), είναι 1,8 φορές πιο αποτελεσματικά για τη μείωση του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ από ότι μία ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα.

Έθεσε ως προϋπόθεση για την αύξηση των επενδύσεων την μείωση των κόκκινων δανείων και όπως έκανε γνωστό τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν σε 80 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου του 2019, μειωμένα κατά 27,2 δισ. ευρώ από το ανώτατο επίπεδό τους το Μάρτιο του 2016. Ωστόσο, ο λόγος μη εξυπηρετούμενων δανείων παρέμεινε υψηλός, στο 45,2% το Μάρτιο του 2019.

Tags:
οικονομία, Μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις, Πρωτογενές πλεόνασμα, Τράπεζα της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK