17:40 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Χωρίς την Ελλάδα στην ατζέντα συνεδριάζει σήμερα στο Λουξεμβούργο το Eurogroup. Για τον Ιούλιο μετατίθεται το ελληνικό ζήτημα. Στο τραπέζι τραπεζική ένωση και προϋπολογισμός της Ευρωζώνης.

Συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup, χωρίς ωστόσο να αναμένεται συζήτηση για το θέμα της Ελλάδας

Χθες, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, σημείωσε συγκεκριμένα ότι είναι «εξαιρετικά» απίθανο το ελληνικό ζήτημα να τεθεί επί τάπητος στο σημερινό Eurogroup. 

Σήμφωνα με τον ίδιο, η τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσίευσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα συζητηθεί από τους επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης μετά τις εκλογές, τον Ιούλιο.

Η Ελλάδα στο Eurogroup
© Φωτογραφία : Alexandros Michailidis / SOOC

Στην εξαμηνιαία έκθεσή της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η Κομισιόν επεσήμανε ότι «η υιοθέτηση αυτών των νέων μέτρων θέτει σε κίνδυνο την επίτευξη του συμφωνηθέντος στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα (σ.σ. 3,5%)». 

Το θέμα της Ελλάδος μετατίθεται, πλέον, για το Eurogroup του Ιουλίου, το οποίο είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στις 8 Ιουλίου, την επομένη δηλαδή των πρόωρων εθνικών εκλογών.

Άλλωστε, ο ίδιος σημείωσε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι δεν εκκρεμεί αυτή τη στιγμή κάποια απόφαση για την ενεργοποίηση μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Σε ερώτηση, εν τω μεταξύ, για το αν θα προχωρήσει η πρόωρη αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι δεν υπάρχει επίσημο αίτημα και ότι «δεν είναι κατάλληλη στιγμή για να συζητηθεί».

Το σημερινό Eurogroup αναμένεται να είναι «μακρύ».

Στην ατζέντα βρίσκονται τα ζητήματα εμβάθυνσης της ΟΝΕ, τα οποία πρέπει να συμφωνηθούν εν όψει της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουνίου. Ειδικότερα, πρόκειται για θέματα που αφορούν στην τραπεζική ένωση και στον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης.

Tags:
Eurogroup, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK