03:16 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Ο Πρόεδρος του ESM, Κλάους Ρεγκλινγκ,

Μήνυμα ESM στην Ελλάδα για μεταρρυθμίσεις και αφορολόγητο

© Φωτογραφία : Aris Oikonomou/SOOC
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Το πάγιο μήνυμα ότι η Ελλάδα, προκειμένου να διασφαλίσει την πρόοδο της οικονομίας της, αλλά και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, αποστέλλει με έκθεσή του ο ESM.

Διεύρυνση της φορολογικής βάσης ζητά ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), κρούοντας «καμπανάκι» για την τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζει στην ετήσια έκθεσή του ο ESM, «οι μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί ή υιοθετηθεί, όπως είναι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και η μείωση του φόρου εισοδήματος σε συνδυασμό με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης πρέπει να θωρακιστούν και όχι να ανατραπούν». 

Ο ESM επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι τα δημοσια οικονομικά της χώρας πρέπει να παραμείνουν σε βιώσιμο δρόμο, ενσωματώνοντας πολιτικές που έχουν περισσότερο αναπτυξιακό προσανατολισμό. 

Στην περίπτωση, προειδοποιεί παράλληλα, που δικαστικές αποφάσεις ανατρέψουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις - «κλειδιά», «ο δημοσιονομικός αντίκτυπος θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό από μεταρρυθμίσεις εντός του ίδιου τομέα πολιτικής».

Άλλωστε, όπως τονίζει στην έκθεσή του ο ESM, η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να ενισχύσει την παραγωγικότητά της και την ανταγωνιστικότητα, ολοκληρώνοντας τη στρατηγική ανάπτυξης της χώρας. 

Συγκεκριμένα, ο ESM κάνει λόγο για την ανάγκη δρομολόγησης μεταρρυθμίσεων «για να καταστεί το οικονομικό περιβάλλον περισσότερο φιλικό προς τις επιχειρήσεις, να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για την επίλυση νομικών διαφορών, να βελτιωθεί περαιτέρω η αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, διατηρώντας παράλληλα το σημερινό της μέγεθος και να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της διαχείρισης των κρατικών επιχειρήσεων».

«Αυτές οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με τις ιδιωτικοποιήσεις και τη βελτιωμένη διαχείριση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων, είναι κρίσιμες για την προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδύσεων και την ενίσχυση της μελλοντικής ανάπτυξης», τονίζεται στην έκθεση. 

Και συμπληρώνει ο ESM: «Επιπλέον, η Ελλάδα πρέπει να στηρίξει τις προσπάθειες των τραπεζών με μια ολοκληρωμένη στρατηγική μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ένα βελτιωμένο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα βοηθήσει την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να δανείζουν στην οικονομία και να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη».

Σημειώνεται ότι η ρύθμιση για την κατάργηση της μείωσης στο αφορολόγητο είχε προκαλέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιδράσεις από μέρους των Βρυξελλών, με εκπρόσωπο της Κομισιόν να προειδοποιεί, σύμφωνα με τα όσα είχαν δει προ ημερών το φως της δημοσιότητας, ότι η κατάργηση του μέτρου αναστρέφει τις δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Τις ενστάσεις της σχετικά με το πακέτο παροχών και φοροελαφρύνσεων της κυβέρνησης είχε εκφράσει, άλλωστε, η Κομισιόν στην εξαμηνιαία έκθεσή της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι «η υιοθέτηση αυτών των νέων μέτρων θέτει σε κίνδυνο την επίτευξη του συμφωνηθέντος στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα».

Αυτά, καθώς από την πλευρά της κυβέρνησης διαμηνύεται ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, καθώς τα μέτρα είναι κοστολογημένα. 

Tags:
Αφορολόγητο όριο, Μεταρρυθμίσεις, Κλάους Ρέγκλινγκ, Ελλάδα, ESM
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK