04:21 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Κλάους Ρέγκλινγκ

Ρέγκλινγκ: Οι αλλαγές δεν έγιναν σε συνεννόηση με τους θεσμούς

© Φωτογραφία : Alexandros Michailidis / SOOC
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Οι θεσμοί θα συζητήσουν με την επόμενη κυβέρνηση για τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, ενώ σημείωσε ότι τα πρόσφατα μέτρα «θέτουν σε κίνδυνο» την εκπλήρωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019.

Οι όποιες αλλαγές δεν έγιναν μετά από συνεννόηση με τους θεσμούς, όπως είχε συμφωνηθεί, σημείωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, αναφερόμενος στη νομοθέτηση μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Λουξεμβούργο μετά την ετήσια συνεδρίαση του Συμβουλίου Κυβερνητών του ESM και σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα που λήφθηκαν όπως η 13η σύνταξη, οι κοινωνικές παροχές, η ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου καθώς και η αλλαγή στο νόμο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (HCAP), για την οποία είπε πως αποτελεί «ξεκάθαρη παράβαση της συμφωνίας».

Ο επικεφαλής του ESM τόνισε ότι οι θεσμοί θα συζητήσουν με την επόμενη κυβέρνηση για τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα.

Παράλληλα, επανέλαβε την «ανησυχία» του ότι τα πρόσφατα μέτρα «θέτουν σε κίνδυνο» την εκπλήρωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019.

Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, ο ESM σε έκθεσή του έκρουσε «καμπανάκι» για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζει στην ετήσια έκθεσή του ο ESM, «οι μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί ή υιοθετηθεί, όπως είναι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και η μείωση του φόρου εισοδήματος σε συνδυασμό με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης πρέπει να θωρακιστούν και όχι να ανατραπούν». 

Ο ESM επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας πρέπει να παραμείνουν σε βιώσιμο δρόμο, ενσωματώνοντας πολιτικές που έχουν περισσότερο αναπτυξιακό προσανατολισμό. 

Τις ενστάσεις της σχετικά με το πακέτο παροχών και φοροελαφρύνσεων της κυβέρνησης είχε εκφράσει, άλλωστε, η Κομισιόν στην εξαμηνιαία έκθεσή της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι «η υιοθέτηση αυτών των νέων μέτρων θέτει σε κίνδυνο την επίτευξη του συμφωνηθέντος στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα».

Από την πλευρά της κυβέρνησης διαμηνύεται ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, καθώς τα μέτρα είναι κοστολογημένα. 

Σχετικά:

Μήνυμα ESM στην Ελλάδα για μεταρρυθμίσεις και αφορολόγητο
Προειδοποίηση ESM: Εκτός στόχου το πλεόνασμα, αν εφαρμοστούν τα μέτρα ελάφρυνσης
Αστερίσκοι από Κομισιόν: Σε κίνδυνο οι στόχοι του προγράμματος
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Δεν έχουμε εγκρίνει κατάργηση της μείωσης στο αφορολόγητο
Τσακαλώτος: Ο Ρέγκλινγκ λέει ανοησίες, εάν ήταν φοιτητής μου θα τον έκοβα
Tags:
Αφορολόγητο όριο, Κλάους Ρέγκλινγκ, Πλεόνασμα, Πρωτογενές πλεόνασμα, Θεσμοί, Ευρωζώνη, ΕΕ, ESM
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK