19:17 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

ΔΝΤ: Οι Ευρωπαίοι θα αποφασίσουν για την πρόωρη αποπληρωμή των ελληνικών δανείων

© AFP 2019 / MANDEL NGAN
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Έτοιμο να ανταποκριθεί στο αίτημα της πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του από την Ελλάδα δηλώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του, Τζέρι Ράις.

Στους Ευρωπαίους πετά το ΔΝΤ το «μπαλάκι» της έναρξης της διαδικασίας πρόωρης αποπληρωμής των ελληνικών δανείων, σημειώνοντας πως από την πλευρά του είναι έτοιμο να ανταποκριθεί.

Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων και σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις ανέφερε ότι δεν έχει νεότερη ενημέρωση για το ζήτημα.

Συμπλήρωσε, δε, ότι η Ελλάδα «πρέπει να λάβει την έγκριση των Ευρωπαίων εταίρων για να προχωρήσει περαιτέρω».

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα, με αντικείμενο την εκπόνηση της έκθεσης του άρθρου 4 του Ταμείου, ο κ. Ράις σημείωσε ότι το χρονοδιάγραμμα θα καθοριστεί μετά από τις εκλογές.

Στις αρχές του μήνα, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η διαδικασία της πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ «θα έχει ολοκληρωθεί σε δυο — τρεις μήνες, αν δεν υπάρξουν απρόοπτα».

Όπως εξήγησε, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αποπληρωμή θα ολοκληρωθεί όταν τα Κοινοβούλια των χωρών μελών της Ευρωζώνης ολοκληρώσουν τις διαδικασίες έγκρισης και ψήφισης της σχετικής εισήγησης του ESM.

Υπενθυμίζεται πως οι Βρυξέλλες εμφανίζονται θετικές στην ελληνική πρόταση για πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, η πρόωρη αποπληρωμή αφορά σε περίπου 3,7 δισ. ευρώ από το δάνειο του ΔΝΤ που είναι το «ακριβότερο» τμήμα του διότι έχει επιτόκιο 5,13%.

Το συνολικό όφελος από την πρόωρη αποπληρωμή υπολογίζεται σε περίπου 150 εκατ. ευρώ.

Σχετικά:

Ψαλιδόπουλος: Εντός τριών μηνών, χωρίς απρόοπτα, η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ
«Πράσινο φως» από EuroWorking Group για πρόωρη αποπληρωμή μέρος των δανείων του ΔΝΤ
Tags:
δάνειο, δάνεια, ελληνικό χρέος, οικονομία, ESM, ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK