12:56 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Μετά τις 4:30 τα ξημερώματα της Παρασκευής ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup όπου επί τάπητος τέθηκε και το θέμα ενός κοινού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης.

Πάνω από 12 ώρες συνεδρίαζε το Eurogroup με θέμα, μεταξύ άλλων, έναν κοινό προϋπολογισμό για την Ευρωζώνη. Η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ολοκληρώθηκε μετά τις 4:30 τα ξημερώματα της Παρασκευής!

Ωστόσο ανάμεικτες είναι οι αντιδράσεις για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης. Πηγή της Ευρωζώνης ανέφερε ότι δεν υπήρξε συμφωνία σε ορισμένα σημαντικά σημεία του προϋπολογισμού. Από την άλλη, τόσο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών όσο και ο αρμόδιος επίτροπος Μοσκοβισί μίλησαν για κατ' αρχήν «συμφωνία».

Οι υπουργοί Οικονομικών πήγαν στο Eurogroup της Πέμπτης με στόχο την επίτευξη συμφωνίας ως προς το εάν ο προϋπολογισμός της Ευρωζώνης, στην οποία συμμετέχουν 19 χώρες, θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί με φόρους που θα προορίζονται ειδικά για τον σκοπό αυτό ή από χρήματα από τον προϋπολογισμό ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 28 κρατών — μελών.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης που επικαλείται το Reuters, οι υπουργοί απέτυχαν να συμφωνήσουν σε μερικά σημαντικά στοιχεία ενός μελλοντικού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης και αποφάσισαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις τους επόμενους μήνες.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως δεδομένου ότι δεν υπήρξε συναίνεση σχετικά με τις πηγές χρηματοδότησης, δεν συζητήθηκε το μέγεθος του προϋπολογισμού της Ευρωζώνης.

Πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε συμφωνία ούτε όσον αφορά το εάν ο προϋπολογισμός θα πρέπει να έχει έναν σταθεροποιητικό ρόλο σε περίπτωση που η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται σε επιβράδυνση ή να βοηθά μόνο τις οικονομίες της Ευρωζώνης να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές και να συγκλίνουν μεταξύ τους.

Στον αντίποδα των επισημάνσεων αυτών, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, είχε δηλώσει νωρίτερα πως οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν σήμερα το πρωί σε συμφωνία για τις αδρές γραμμές ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης.

«Για πρώτη φορά, δημιουργούμε έναν λειτουργικό προϋπολογισμό ο οποίος θα βοηθήσει τις χώρες της Ευρωζώνης να συγκλίνουν και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές», δήλωσε ο Λεμέρ στο γαλλικό πρακτορείο, χαρακτηρίζοντας επιτυχία την εξέλιξη αυτή.

«Για πρώτη φορά, αρχίζουμε να μελετάμε το μέλλον ως συγκροτημένη ομάδα και να συντονίζουμε την οικονομική μας πολιτική», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ωστόσο οι αρχικές του φιλοδοξίες δεν ικανοποιήθηκαν καθώς χώρες που διαφωνούσαν και καθοδηγούνταν από την Ολλανδία πέτυχαν να αναβληθεί για αργότερο το ακανθώδες θέμα της χρηματοδότησης του προϋπολογισμού, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο.

Όπως μετέδωσε το AFP, η Ολλανδία βρέθηκε να καθοδηγεί μια ομάδα πλούσιων κρατών του Βορρά που φοβούνταν ότι ένας κοινός προϋπολογισμός θα αξιοποιούταν για τη μεταφορά πλούτου προς τις χτυπημένες από την κρίση χώρες, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία.

Σε «συμφωνία που ανοίγει το δρόμο για τον πρώτο προϋπολογισμό της Ευρωζώνης», αναφέρθηκε από την πλευρά του και ο Ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο ίδιος παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι «πρέπει να γίνουν πολλά για να μετατραπεί αυτή η νύχτα σε μια ιστορική στιγμή».

​Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ανακοίνωσε ότι το μέγεθος του προϋπολογισμού της Ευρωζώνης θα καθοριστεί εντός του έτους από τους ηγέτες της ΕΕ. Παραδέχτηκε ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για τις πηγές χρηματοδότηση. Σχολίασε, επίσης, ότι τα κράτη μέλη δεν είναι έτοιμα για αποφάσεις σχετικά με το ευρωπαϊκό σχήμα εγγύησης καταθέσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Eurogroup χωρίς την Ελλάδα στο «μενού»

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έμεινε εκτός του «μενού» του χτεσινού Eurogroup.

Tags:
κοινός προϋπολογισμός Ευρωζώνης, Προϋπολογισμός, Ευρωζώνη, Eurogroup, Μπρούνο Λε Μερ, Μάριο Σεντένο, Πιερ Μοσκοβισί
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK