16:22 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2019
Σημαία της Ιταλίας

Το Eurogroup συμφωνεί με την «πειθαρχική διαδικασία» σε βάρος της Ιταλίας για το χρέος

CC0 / juliacasado1 / italy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το Eurogroup εμφανίστηκε να συμφωνεί με την «πειθαρχική διαδικασία» εναντίον της Ιταλίας για το υπερβολικό δημόσιο χρέος που πρότεινε η Κομισιόν, με τον Μάριο Σεντένο να δηλώνει πως τα σχετικά μέτρα είναι δικαιολογημένα.

Στη μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής επί τάπητος τέθηκε και το θέμα της Ιταλίας. Συμφωνήθηκε ότι το υψηλός της χρέος αντιβαίνει στους κανόνες και θα πρέπει να μειωθεί μέσω μέτρων πειθαρχικών ενεργειών όπως και δικαιολογείται, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, είχε δηλώσει ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να ξεκινήσει «πειθαρχική διαδικασία» σε βάρος της Ιταλίας προκειμένου να μειώσει το αυξανόμενο δημόσιο χρέος της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Eurogroup: «Μισή» συμφωνία για κοινό προϋπολογισμό μετά από μεταμεσονύκτια συνεδρίαση

«Ήταν μια σύντομη συζήτηση. Το Eurogroup ακολούθησε τη γνώμη της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής όπου υπάρχει συμφωνία με την Επιτροπή πως δικαιολογείται μια διαδικασία που βασίζεται στο χρέος. Και καλούμε την Ιταλία να λάβει όποια μέτρα χρειαστούν προκειμένου να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τις προβλέψεις του Συµφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης», δήλωσε ο Σεντένο.

Σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, κάθε κράτος — μέλος πρέπει να διατηρήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού κάτω από το 3% του ΑΕΠ και το συνολικό δημόσιο χρέος κάτω από το 60% του ΑΕΠ. Εάν μια χώρα δεν ανταποκρίνεται στους κανόνες αυτούς, προβλέπεται να λαμβάνει μέτρα για τη μείωση των «προβληματικών» οικονομικών μεγεθών εντός ενός δεδομένου χρονικού πλαισίου.

Το χρέος της Ιταλίας είναι πάνω από το διπλάσιο του ορίου, ήτοι 132% του ΑΕΠ της χώρας — και ο ρυθμός μείωσης του θεωρείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι είναι πολύ αργός. Στις 5 Ιουνίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ιταλία παραβίασε τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ λόγω του αυξανόμενου δημόσιου χρέους της και δικαιολόγησε την έναρξη πειθαρχικής διαδικασίας.

Σχετικά:

«Καμπανάκι» ΔΝΤ για τις επιπτώσεις του ιταλικού χρέους στην Ευρωζώνη
Tags:
χρέος κεντρικής διοίκησης, Χρέος, Έλλειμμα, Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Eurogroup, Πιερ Μοσκοβισί, Μάριο Σεντένο, Ιταλία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK