03:31 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2019
Κομισιόν

Σφίγγει ο ευρωπαϊκός κλοιός γύρω από το ιταλικό χρέος

© Sputnik / Alexey Vitvitsky
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, κάλεσε την ιταλική κυβέρνηση να λάβει μέτρα, προκειμένου να συμμορφωθεί με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Την ανάγκη λήψης μέτρων, με στόχο τη συμμόρφωση της Ιταλίας με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. και την αποφυγή της επιβολής προστίμων, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Μεταξύ άλλων, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Κομισιόν κάλεσε τη Ρώμη να υιοθετήσει νέα μέτρα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να υποστεί πειθαρχικές κυρώσεις.

«Εναπόκειται στην Ιταλία να παρουσιάσει κάποια πρόσθετα στοιχεία, μέτρα, τα οποία μπορούσαν να ληφθούν υπόψιν πριν γίνουν τα επόμενα διαδικαστικά βήματα», δήλωσε παράλληλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του χθεσινού Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης διαπίστωσαν ότι το ύψος του ιταλικού χρέους αντιβαίνει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε., και ότι πρέπει να μειωθεί μέσω πειθαρχικών ενεργειών.

«Ήταν μια σύντομη συζήτηση. Το Eurogroup ακολούθησε τη γνώμη της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής πως δικαιολογείται μια διαδικασία που βασίζεται στο χρέος. Καλούμε την Ιταλία να λάβει όποια μέτρα χρειαστούν προκειμένου να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τις προβλέψεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης», υπογράμμισε, χαρακτηριστικά, ο Μάριο Σεντένο, επικεφαλής της «ευρωομάδας».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της γειτονικής χώρας, Τζοβάνι Τρία, επανέλαβε ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα, προκειμένου η Ρώμη να συμμορφωθεί με τους κανόνες της Ε.Ε.

Με βάση το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, κάθε κράτος-μέλος οφείλει να διατηρεί δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ και δημόσιο χρέος κάτω του 60% του ΑΕΠ. Εάν μια χώρα δεν ανταποκρίνεται στους κανόνες αυτούς, καλείται να λάβει μέτρα για τη μείωση των «προβληματικών» οικονομικών μεγεθών, εντός ενός δεδομένου χρονικού πλαισίου.

Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας ανέρχεται στο 132% του ΑΕΠ και ο ρυθμός μείωσης του θεωρείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως «πολύ αργός».

Ως εκ τούτου, στις 5 Ιουνίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ιταλία παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. λόγω του αυξανόμενου δημόσιου χρέους της και πρότεινε την έναρξη πειθαρχικής διαδικασίας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων.

Σχετικά:

Το Eurogroup συμφωνεί με την «πειθαρχική διαδικασία» σε βάρος της Ιταλίας για το χρέος
Eurogroup: «Μισή» συμφωνία για κοινό προϋπολογισμό μετά από μεταμεσονύκτια συνεδρίαση
Eurogroup χωρίς την Ελλάδα στο «μενού»
Στο Eurogroup του Ιουλίου το θέμα της Ελλάδας
Tags:
δημοσιονομική προσαρμογή, πρόστιμα, κυρώσεις, Έλλειμμα, Χρέος, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, Ιταλία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK