10:09 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Άμεση ήταν η αντίδραση των αγορών στις σημερινές δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που φάνηκε ανοιχτός σε μείωση των επιτοκίων και νέα υποστηρικτικά μέτρα για την οικονομία της Ευρωζώνης.

Το μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα μπορούσε να μειώσει και πάλι τα επιτόκια και να παράσχει νέο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, εάν ο πληθωρισμός δεν διαμορφωθεί στα επιθυμητά επίπεδα, απέστειλε σήμερα ο Μάριο Ντράγκι, οδηγώντας ανοδικά τις μετοχές και πτωτικά το ευρώ. 

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Τράπεζας στην Πορτογαλία, σημείωσε ότι η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων και τα μέτρα χαλάρωσης εξακολουθούν να αποτελούν «μέρος των εργαλείων» της ΕΚΤ, προκειμένου να περιοριστούν ενδεχόμενες επιπτώσεις. 

«Ελλείψει προόδου και καθώς απειλείται η βίωσιμη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο μας, είναι πιθανό να χρειαστούν νέα μέτρα χαλάρωσης», σημείωσε ο Ντράγκι. 

Μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, το ευρώ σημείωσε πτώση άνω του 0,2% έναντι του δολαρίου σε λίγα μόλις λεπτά, με τις ευρωαγορές να κινούνται σε θετικό έδαφος. Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,96%, με τον γερμανικό DAX να κερδίζει 1,2% και τον γαλλικό CAC 40 να καταγράφει άνοδο 1,4%. 

Σημειώνεται ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έθεσαν επί τάπητος το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ της Τράπεζα στις αρχές του Ιουνίου, εν μέσω των ανησυχιών που προκαλούν σε σχέση με τις συνέπειες που μπορούν να έχουν οι εμπορικές διαμάχες στην οικονομία της Ευρωζώνης. 

Ο Ντράγκι υπεραμύνθηκε των πολιτικών της ΕΚΤ, επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων συνεχίζει να βρίσκεται στο τραπέζι. 

Άλλωστε, αναφερόμενος στην Ελλάδα, σε απαντητική επιστολή του στον ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή, ο Μάριο Ντράγκι τονίζει σήμερα ότι οι χρηματοδοτικές συνθήκες στην Ελλάδα έχουν βελτιωθεί σημαντικά από τον Μάιο του 2014 χάρη στον θετικό αντίκτυπο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

«Χάρη στον θετικό αντίκτυπο από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (APP), σημαντικές βελτιώσεις στις χρηματοδοτικές συνθήκες σημειώθηκαν και σε χώρες, τα ομόλογα των οποίων δεν ήταν επιλέξιμα στο πλαίσιο του προγράμματος», σημειώνει ο Ντράγκι στην επιστολή σύμφωνα με το ΑΜΠΕ και προσθέτει: «Σχετικά, αν και είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε τα αποτελέσματα από το APP, βλέπουμε ότι ο ρυθμός αύξησης των δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα έγινε θετικός ξανά (ετήσιος ρυθμός αύξησης 1,7% τον Μάρτιο του 2019 έναντι -4,5% τον Μάιο του 2014) και τα επιτόκια χορηγήσεων δανείων μειώθηκαν κατά περίπου 200 μονάδες βάσης (δύο ποσοστιαίες μονάδες) από τον Μάιο του 2014. 

Tags:
ποσοτική χαλάρωση, Επιτόκια, ΕΚΤ, Ελλάδα, Μάριο Ντράγκι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK