22:25 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

«Είναι ένα πολιτικό ζήτημα, μάλλον θα παίξει, αλλά δεν ξέρω αν η επόμενη κυβέρνηση θα το πετύχει», σημείωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μείωσης του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Η επόμενη κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει ένα σοβαρό δίλημμα, δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

«Όταν αναλαμβάνεις την κυβέρνηση, δύσκολα ρίχνεις τους φορολογικούς συντελεστές. Γι' αυτό θα θέλαμε να ρίχναμε τα πρωτογενή πλεονάσματα, να έχουμε δημοσιονομικό αέρα για να το κάνουμε αυτό. Είναι ένα πολιτικό ζήτημα, μάλλον θα παίξει, αλλά δεν ξέρω αν η επόμενη κυβέρνηση θα το πετύχει», σημείωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μιλώντας σε εκδήλωση του «Κύκλου Ιδεών» και αναφερόμενος στην περίοδο της κρίσης, έκανε λόγο για δύο φάσεις: Την «αναγκαστική φάση, που διορθώσαμε τα ελλείμματα» όπως είπε, και την «αχρείαστη δεύτερη φάση, την πολιτική ενηλικίωση κάποιων, που ήλθε με κόστος για όλους εμάς το 2015».

Ο πρώην υπουργός είπε πως στις ΗΠΑ μετά την κρίση του 1930 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατακόρυφα μετά από 10 χρόνια, ενώ στη χώρα μας δεν συνέβη το ίδιο.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον, στάθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των εξαγωγών και των επενδύσεων. «Μια χώρα η οποία δεν επενδύει, δεν μπορεί να πάει μπροστά» επεσήμανε.

Επιπλέον πρότεινε «αντί να έχεις τις δημόσιες επενδύσεις στο 3% του ΑΕΠ, να τις έχεις στο 5% όπως τις είχαμε εμείς παραδοσιακά. Τα τελευταία χρόνια με τα τεράστια πλεονάσματα, κόψαμε τις δημόσιες επενδύσεις».

Σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα, σχολίασε ότι «έχουν γίνει βήματα, αλλά ήταν κυρίως ανταγωνιστικότητα κόστους», καθώς όπως εξήγησε, μειώθηκαν τα κόστη εργασίας μέχρι το 2015.

Συμπλήρωσε, δε, πως «δεν πρέπει να δίνουμε αυξήσεις σε μισθούς, παρά μόνο αν αντιστοιχούν στην παραγωγικότητα της εργασίας. Πρέπει να επιμείνουμε στην ποιοτική ανταγωνιστικότητα».

Σχετικά:

Χαρδούβελης στο Sputnik: Πρέπει να πιάσουμε τον ταύρο από τα κέρατα, η Ελλάδα σέρνεται
Tags:
επενδύσεις, εξαγωγές, ανταγωνιστικότητα, Πρωτογενές πλεόνασμα, οικονομία, Γκίκας Χαρδούβελης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK