ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Με εξώδικα θα διεκδικήσει η ΔΕΗ την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών. Πρώτος στόχος η εξόφληση του χρέους των τελικών πελατών που διαμορφώνεται στο 1,05 δισ. ευρώ.

Σχέδιο για την είσπραξη απλήρωτων λογαριασμών ανακοινώθηκε σήμερα από τη ΔΕΗ, εν μέσω των ανησυχιών που έχουν καλλιεργηθεί, το τελευταίο διάστημα, σχετικά με τα προβλήματα ρευστότητας της Επιχείρησης. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης στο περιθώριο τελετής για την υπογραφή της σύμβασης δανειοδότησης με την Παρευξείνια Τράπεζα και όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η εκστρατεία γίνεται για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών από κατανάλωση ηλεκτρικής Ενέργειας.

Το σχέδιο της ΔΕΗ προβλέπει την άμεση αποστολή εξωδίκων, ενώ ως πρώτος στόχος τίθεται η εξόφληση του χρέους των λεγόμενων τελικών πελατών που διαμορφώνεται στο 1,05 δισ. ευρώ.

«Θα αποσταλούν σε όλους εξώδικα. Χρειάζεται μεγάλος μηχανισμός και συγκεκριμένη μέθοδος. Διαφορετικά δεν θα πετύχουμε», τόνισε ειδικότερα ο επικεφαλής της ΔΕΗ.

Αναλυτικότερα, όσον αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ, το σύνολο του χρέους μαζί με τις οφειλές των μεγάλων βιομηχανιών (Υψηλής Τάσης) και τις οφειλές που έχουν διακανονιστεί, διαμορφώνεται σε 2,7 δισ. ευρώ.

Από τα 2,7 δισ. ευρώ, το 1,05 δισ. ευρώ αφορά σε 890.000 τελικούς πελάτες που εντάσσονται τέσσερις κατηγορίες καταναλωτών:

- Επιχειρήσεις που έχουν κλείσει και εξοχικά που δεν ηλεκτροδοτούνται πλέον.

- Καταναλωτές που έχουν αλλάξει πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας.

- Επιχειρήσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν με νέο ΑΦΜ.

- Καταναλωτές που έχουν μεταπέσει στο καθεστώς της καθολικής υπηρεσίας (ήτοι η ΔΕΗ τούς έκοψε το ρεύμα, δεν βρήκαν άλλον προμηθευτή και ηλεκτροδοτούνται με αυξημένο τιμολόγιο), οι οποίοι εκτιμάται ότι ανέρχονται σε περίπου 200.000.

Ακόμη, σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών, 65.000 - 70.000 τελικοί πελάτες χρωστούν πάνω από 3.000 ευρώ ο καθένας και συνολικά περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για την κατηγορία των οφειλετών που θα δοθεί καταρχήν έμφαση για την είσπραξη των χρεών.

Αυτό θα γίνει με τη δημιουργία ειδικού μηχανισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ειδικότερα, αναμένεται να προσληφθούν περίπου 40 εργολαβικοί εργαζόμενοι, οι οποίοι και θα κληθούν να ετοιμάσουν τους φακέλους των οφειλών ανά περιοχή (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, υπόλοιπη Ελλάδα).

Οι υποθέσεις θα ανατεθούν σε δικηγορικά γραφεία, τα οποία θα αναλάβουν, με τη σειρά τους, να διεκδικήσουν τις οφειλές με κάθε ένδικο μέσο.

Tags:
ληξιπρόθεσμα χρέη, ληξιπρόθεσμες οφειλές, οφειλέτες, λογαριασμοί, ΔΕΗ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK