Υπογράφονται σήμερα, σε εκδήλωση στην Αθήνα, οι συμβάσεις για έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα ανοιχτά της Κρήτης. Το «παρών» στην εκδήλωση θα δώσει ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό.
Οι συμβάσεις αφορούν στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης» και σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ΑΠΕ πρόκειται για δύο περιοχές έκτασης 20.058,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δυτικά και 19.868,37 τετραγωνικά χιλιόμετρα, νοτιοδυτικά της Κρήτης. Οι περιοχές προκηρύχθηκαν το 2017 ύστερα από ενδιαφέρον που εκδήλωσαν οι ίδιες οι εταιρείες ερευνών.
Στην ανάδοχο κοινοπραξία που θα αναλάβει την έρευνα συμμετέχουν η Total κατά 40%, η ExxonMobil κατά 40% και τα Ελληνικά Πετρέλαια κατά 20%.
Τις συμβάσεις θα υπογράψουν εκπρόσωποι των τριών εταιρειών, ενώ από πλευράς Δημοσίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Γιάννης Μπασιάς.
Η έρευνα θα διαρκέσει 8 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης. Κατά το διάστημα αυτό, προβλέπεται υποχρεωτικά η διεξαγωγή σεισμικών και γεωχημικών ερευνών καθώς και μία γεώτρηση βάθους 4.000 μέτρων (συμπεριλαμβανομένου του βάθους νερού).
Κατά τη φάση της έρευνας, το ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει σε κάθε περιοχή 1.500.000 ευρώ με την υπογραφή της σύμβασης και στρεμματικές αποζημιώσεις γύρω στα 2.500.000 ευρώ στις τρεις φάσεις έρευνας, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Κατά τη φάση εκμετάλλευσης, το Δημόσιο θα εισπράττει μισθώματα, 200 ευρώ ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο της περιοχής εκμετάλλευσης ανά έτος και επιπλέον ποσά ανάλογα με την παραγωγή μετρούμενη σε βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου.
Επιπλέον, τόσο κατά την έρευνα όσο και κατά τη φάση εκμετάλλευσης, ο ανάδοχος υποχρεούται να εκπαιδεύσει και να παρέχει τεχνική υποστήριξη στο προσωπικό του Δημοσίου και της ΕΔΕΥ. Για το σκοπό αυτό καταβάλλει το ποσό των 140.000 ευρώ ετησίως για κάθε εκμετάλλευση.
Όσον αφορά τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, σε αυτά περιλαμβάνονται η υποβολή μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε κάθε φάση, η δημιουργία διακριτής Μονάδας Περιβάλλοντος που λειτουργεί με ευθύνη των εταιρειών, η διεξαγωγή σεισμικών ερευνών υπό λεπτομερές πλέγμα μέτρων προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η πλήρης ανταπόκριση σε δεσμεύσεις και κατευθύνσεις διακρατικών συμβάσεων που έχει συνυπογράψει η Ελλάδα, η σύνταξη περιβαλλοντικής έκθεσης βάσης που θα συνυποβάλλεται μαζί με το ετήσιο πρόγραμμα εργασιών και τέλος η ύπαρξη ενός Παρατηρητηρίου Υδρογονανθράκων με συμμετοχή στελεχών από την τοπική αυτοδιοίκηση και τοπικούς παράγοντες.
Πατώντας το κουμπί "Δημοσίευση", σημαίνει ότι συμφωνείτε με την επεξεργασία των δεδομένων από τον λογαριασμό σας στο Facebook για να μπορέσετε να σχολιάσετε τις ειδήσεις στον ιστότοπό μας χρησιμοποιώντας αυτό τον λογαριασμό. Μπορείτε να βρείτε λεπτομερή περιγραφή της διαδικασίας επεξεργασίας στην Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων.
Μπορείτε να ανακαλέσετε τη συγκατάθεσή σας διαγράφοντας όλα τα σχόλια σας.
Όλα τα σχόλια
Προεπισκόπηση νέων σχολίων (0)
σε απάντηση του(Προεπισκόπηση σχολίουΑπόκρυψη σχολίου)