07:42 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2019
Εικονίδιο με το λογότυπο του facebook

Η Ιταλία επέβελε χρηματικό πρόστιμο στο Facebook για την υπόθεση της Cambridge Analytica

© CC0
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

H Cambridge Analytica αλίευσε από το Facebook τα προσωπικά στοιχεία εκατομμυρίων χρηστών του διαδικτύου, με στόχο την άσκηση πολιτικής επιρροής κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για το Brexit, αλλά και των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2016.

Πρόστιμο ύψους 1,1 εκατομμυρίου ευρώ, για παραβίαση νόμων σε σχέση με το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, επέβαλε στο Facebook η Ιταλική Αρχή για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Το πρόστιμο, όπως περιγράφει σε δήλωσή της η Αρχή, επιβλήθηκε «για παράνομες ενέργειες που διαπράχθηκαν στην υπόθεση Cambridge Analytica, όπου η εταιρεία απέκτησε πρόσβαση στα δεδομένα 87.000.000 χρηστών μέσω εφαρμογής για ψυχολογικά τεστ».  

Υπενθυμίζεται ότι στο σκάνδαλο Cambridge Analytica, τα δεδομένα περίπου 87 εκατομμυρίων χρηστών είχαν χρησιμοποιηθεί χωρίς τη γνώση τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Tσουχτερά» πρόστιμα σε πολιτικά κόμματα της Ε.Ε. ετοιμάζει η Κομισιόν

Επίσης η Αρχή ανακοίνωσε ότι επέβαλε πρόστιμο για την εφαρμογή Τhisisyourdigitallife, την οποία κατέβασαν μέσω της εισόδου τους στο Facebook 57 Ιταλοί, οι οποίοι είχαν πρόσβαση στα δεδομένα 214.077 συμπατριωτών τους, χωρίς να έχουν λάβει τη συναίνεσή τους.

«Δεσμευόμαστε να προστατεύσουμε το ιδιωτικό απόρρητο και έχουμε επενδύσει σε πόρους, τεχνολογίες και συνεργασίες, προσλαμβάνοντας 20.000 άτομα μόνο τον τελευταίο χρόνια για να εργαστούν πάνω σε ζητήματα ασφάλειας», ανακοίνωσε το Facebook.

ΕΠΙΣΗΣ: Το Facebook παραδέχεται ότι κρατούσε κωδικούς εκατομμυρίων χρηστών σε απλό έγγραφο

Η Αρχή δέχτηκε κριτική ότι επέβαλε στον κολοσσό των social media σχετικά μικρό πρόστιμο, την ώρα που αναλυτές δήλωναν ότι η ποινή ήταν χαμηλή διότι οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν πριν τεθεί σε εφαρμογή το νέο νομοθετικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Tags:
Ιταλία, Cambridge Analytica, σκάνδαλο, facebook
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK