07:38 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2019
Η Ελλάδα στο Eurogroup

Στην ατζέντα του Eurogroup της 8ης Ιουλίου η Ελλάδα

© Φωτογραφία : Alexandros Michailidis / SOOC
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Μία ημέρα μετά από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Στην ατζέντα του Eurogroup της 8ης Ιουλίου – μία ημέρα μετά από τις εκλογές 2019 – θα βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης, την οποία επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κατά την ίδια πηγή, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσουν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σε συνέχεια της τρίτης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αν και η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθεί μόλις λίγες ώρες μετά από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, αποφασίστηκε η Ελλάδα να βρεθεί στην ατζέντα, προκειμένου να σταλεί «σωστό μήνυμα» στην κυβέρνηση που θα προκύψει.

Το πρωί της Δευτέρας, η Τράπεζα της Ελλάδος εξέδωσε προειδοποίηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, προβλέποντας ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 1,9% για φέτος, του 2,1% για το 2020 και του 2,2% για το 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προειδοποιεί η ΤτΕ: Κίνδυνος από τις φοροελαφρύνσεις, υστέρηση στο «μέτωπο» των πλεονασμάτων

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της ΤτΕ για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας, ο ρυθμός ανάπτυξης θα μπορούσε να ήταν ακόμη υψηλότερος, εφόσον αποφεύγονταν οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Η ΤτΕ προειδοποίησε, δε, ότι τυχόν ακύρωση των συμφωνηθέντων μέτρων θα επιδράσει αρνητικά στο επενδυτικό κλίμα και την οικονομική δραστηριότητα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Ιουνίου, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ είχε προαναγγείλει ότι οι θεσμοί θα συζητήσουν με την επόμενη κυβέρνηση για τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα, τονίζοντας πως μέτρα όπως η οι κοινωνικές παροχές, η ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου καθώς και η αλλαγή στο νόμο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (HCAP), έγιναν χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση Αθήνας – Βρυξελλών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ρέγκλινγκ: Οι αλλαγές δεν έγιναν σε συνεννόηση με τους θεσμούς

Παράλληλα, επανέλαβε την «ανησυχία» του ότι τα πρόσφατα μέτρα «θέτουν σε κίνδυνο» την εκπλήρωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019.

Σχετικά:

Προειδοποιεί η ΤτΕ: Κίνδυνος από τις φοροελαφρύνσεις, υστέρηση στο «μέτωπο» των πλεονασμάτων
Ρέγκλινγκ: Οι αλλαγές δεν έγιναν σε συνεννόηση με τους θεσμούς
Tags:
ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ΤτΕ, Τράπεζα της Ελλάδος, εποπτεία, Ευρωζώνη, βουλευτικές εκλογές 2019, εκλογές, εκλογές 2019, Ελλάδα, Πρωτογενές πλεόνασμα, Μεταρρυθμίσεις, Ανάπτυξη, οικονομία, Βρυξέλλες, Eurogroup
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK