02:37 13 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η Lamda Development εκφράζει σοβαρές ενστάσεις για Κοινή Υπουργική Απόφαση αναφορικά με το Ελληνικό, τονίζοντας πως η επένδυση βρίσκεται πλέον «σε άμεσο κίνδυνο».

Ενστάσεις εκφράζει η Lamda Development για Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που σχετίζεται με την πολυσυζητημένη επένδυση στο Ελληνικό.

Σε ανακοίνωσή της, η Lamda αναφέρει πως η ΚΥΑ για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού «μας κοινοποιήθηκε μόλις σήμερα το απόγευμα».

Η εταιρεία τονίζει πως η ΚΥΑ «υιοθετεί θέσεις του υπουργείου Πολιτισμού που δημιουργούν απροσπέλαστα εμπόδια» δίχως να λαμβάνει υπόψη τον σχετικό ειδικό νόμο και ειδικές προβλέψεις των συμβάσεων.

«Η ΚΥΑ υιοθετεί θέσεις του υπουργείου Πολιτισμού που δημιουργούν απροσπέλαστα εμπόδια, τόσο στην έναρξη, όσο και στην ομαλή εξέλιξη του έργου, μη λαμβάνοντας υπόψη, τόσο τον ειδικό νόμο που αφορά στην επένδυση (Ν.4062/12) όσο και τις ειδικές προβλέψεις των συμβάσεων που κυρώθηκαν από τη Βουλή (Ν.4422/17), καθώς και τους όρους του Προεδρικού Διατάγματος, βάσει των οποίων έχει εγκριθεί ο σχεδιασμός του έργου», σημειώνει η Lamda.

Η εταιρεία εξηγεί πως η ΚΥΑ «καταχρηστικά και αδικαιολόγητα», απαιτεί γνωμοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού για όλες τις μελέτες που αφορούν ψηλά κτίρια, ειδικά κτίρια, ειδικές κατασκευές, έργα υποδομής, αλλά και έγκριση του υπουργείου σε όλες τις μελέτες για κάθε είδους έργο, σε ακαθόριστη ακτίνα γύρω από τα μνημεία του πάρκου.

«Τα ανωτέρω, ουσιαστικά ακυρώνουν τη συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια ετών και δημιουργούν σοβαρά γραφειοκρατικά προσκόμματα, επιβαρύνοντας υπέρμετρα το χρονοδιάγραμμα και τον προϋπολογισμό του έργου», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τη Lamda Development, με την επίμαχη απόφαση «απαιτείται ξεχωριστή έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού» πριν την έναρξη κάθε επιμέρους ανάπτυξης.

Η εταιρεία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την εξέλιξη της επένδυσης, προσθέτοντας ότι βρίσκεται αντιμέτωπη «με αιφνιδιαστική ανατροπή των συμφωνημένων»

«Η αυτονόητη αβεβαιότητα θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υλοποίηση αυτής καθαυτής της επένδυσης», τονίζεται.

«Η εταιρεία βρίσκεται για μια ακόμη φορά αντιμέτωπη με αιφνιδιαστική ανατροπή των συμφωνημένων σε αντίθεση με το πνεύμα των επανειλημμένων συζητήσεων στις συνεδριάσεις του ΚΣΔ το τελευταίο δεκαήμερο», προστίθεται.

Καταλήγοντας, η Lamda Development επισημαίνει πως η υπουργική απόφαση «καθιστά την επένδυση μετέωρη για αόριστο διάστημα».

«Συνέπεια των ανωτέρω και έπειτα από 4,5 έτη προσπαθειών και συνεννοήσεων, η απόφαση που εκδόθηκε καθιστά την επένδυση μετέωρη για αόριστο διάστημα, πέρα από το ότι στέλνει εξαιρετικά δυσμενή μηνύματα σε κάθε σοβαρή επένδυση, εθνική η διεθνή», υπογραμμίζεται.

Tags:
Lamda Development, κοινή υπουργική απόφαση, Ελληνικό, επένδυση
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK