23:11 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την επένδυση στο Ελληνικό προκάλεσε αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, μετά και τις ενστάσεις που εξέφρασε η Lamda Development.

Σφοδρή αντιπαράθεση προκάλεσε μια Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την επένδυση στο Ελληνικό. Στη σύγκρουση ενεπλάκησαν κυβέρνηση, αντιπολίτευση, καθώς και η εταιρεία Lamda Development που βρίσκεται πίσω από την επένδυση.

H Lamda Development ενημέρωσε την Τετάρτη ότι παρέλαβε την επίμαχη ΚΥΑ για το πάρκο στο Ελληνικό και διαπίστωσε ότι δημιουργούνται «απροσπέλαστα εμπόδια» στην έναρξη και εξέλιξη του έργου διότι υιοθετήθηκαν οι θέσεις του υπουργείου Πολιτισμού.

Συγκεκριμένα, όπως υποστήριξε η εταιρεία, η ΚΥΑ «καταχρηστικά και αδικαιολόγητα» προβλέπει:

  • Γνωμοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού για όλες τις μελέτες που αφορούν ψηλά κτίρια, ειδικά κτίρια, ειδικές κατασκευές, έργα υποδομής.
  • Έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού σε όλες τις μελέτες για κάθε είδους έργο, σε ακαθόριστη ακτίνα γύρω από τα μνημεία του πάρκου.

Οι απαιτήσεις αυτές, υποστήριξε η Lamda Development, «δημιουργούν σοβαρά γραφειοκρατικά προσκόμματα» που επιβαρύνουν το χρονοδιάγραμμα και τον προϋπολογισμό του έργου, καθώς πριν από την έναρξη κάθε επιμέρους ανάπτυξης, απαιτείται ξεχωριστή έγκριση του υπ. Πολιτισμού.

«Η αυτονόητη αβεβαιότητα θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υλοποίηση αυτής καθαυτής της επένδυσης», προειδοποίησε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι η υπουργική απόφαση «καθιστά την επένδυση μετέωρη για αόριστο διάστημα».

Στην αντεπίθεση η κυβέρνηση με καταγγελίες Σταθάκη, Φλαμπουράρη για συνεργασία Lamda - ΝΔ

Στην αντεπίθεση πέρασαν οι υπουργοί Γιώργος Σταθάκης και Αλέκος Φλαμπουράρης, απαντώντας στις παρατηρήσεις της Lamda Development και καταγγέλλοντας σύμπραξη της εταιρείας με τη Νέα Δημοκρατία προκειμένου να αλλάξει η σύμβαση σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

«Οι μάσκες έπεσαν», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σταθάκης, σημειώνοντας ότι ενώ μέχρι χτες «ο κ. Μητσοτάκης, με την ανοχή του κ. Λάτση» κατηγορούσαν την κυβέρνηση ότι δεν βγάζει τις αποφάσεις, πλέον που αυτές εκδόθηκα «η εταιρεία του κ. Λάτση καταγγέλλει ότι εμποδίζουμε το έργο».

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είχε «εκτεταμένη και αναλυτική διαβούλευση» με τον επενδυτή και ενσωμάτωσε «μέρος των παρατηρήσεών του». Για την επίμαχη ΚΥΑ τόνισε πως οι αλλαγές που φέρνει «δεν είναι παρά η εκ νέου διατύπωση των προβλέψεων του νομικού πλαισίου και του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος».

Ο κ. Σταθάκης κατηγόρησε την εταιρεία πως «σε προφανή συμφωνία με τη Νέα Δημοκρατία, που επιδιώκει να αλλάξει εκ νέου τη σύμβαση, υπέρ των συμφερόντων της και εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος». Εκτίμησε δε, ότι μια νέα συμφωνία θα οδηγήσει σε «μεγαλύτερα κέρδη για τον ιδιώτη, περισσότερο μπετόν και λιγότερο πράσινο».

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης.

«Γίνεται ακόμη πιο φανερό ότι η συνεργασία της Lamda Development με τον κ. Μητσοτάκη συνεχίζεται και εντείνεται», υπογράμμιζε ο κ. Φλαμπουράρης, παρατηρώντας ότι κατηγορούσαν την κυβέρνηση για καθυστέρηση έκδοσης των αποφάσεων, άλλα μαζί με την πρώτη ΚΥΑ «έρχεται η καταγγελία».

«Εμείς δεν θα επιτρέψουμε να γίνει το έργο με τους όρους που είχε προβλεφθεί ότι θα γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση, δηλαδή χωρίς τις σημαντικότατες αλλαγές που επιτεύχθηκαν κατά την κύρωση της σύμβασης στη Βουλή», πρόσθετε ο υπ. Επικρατείας.

Τσίπρας: Έχουν κάνει deal με τον κ. Μητσοτάκη

Αναφερθείς στην υπόθεση με το Ελληνικό, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στη Lamda, λέγοντας ότι έχουν κάνει deal με τον κ. Μητσοτάκη.

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον ANT1, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πήρε ένα σκέτο οικόπεδο, άλλαξε τη σύμβαση, την κύρωσε στη Βουλή και έφερε το προεδρικό διάταγμα. Κατηγόρησε την εταιρεία ότι καθυστερεί και «παίζει κατενάτσιο» προκειμένου να υπάρξει «deal» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να δώσει άδεια «με περισσότερο μπετόν και λιγότερο πράσινο».

Μητσοτάκης: Η υπουργική απόφαση θα ανακληθεί αμέσως

Για το θέμα με το Ελληνικό μίλησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι η επίμαχη ΚΥΑ θα ανακληθεί.

«Η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε για το Ελληνικό θα ανακληθεί αμέσως», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Πρόσθεσε ότι το έργο θα προχωρήσει άμεσα, καθώς η Νέα Δημοκρατία θα προωθήσει ταχύτατα τις αποφάσεις που χρειάζονται. «Μιλάμε για 60.000 θέσεις εργασίας», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας την Πέμπτη στον Real FM.

Εκτίμησε ότι η επίμαχη απόφαση εκδόθηκε τη συγκεκριμένη στιγμή «επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε ποτέ αυτό το έργο».

«Νομίζει ότι με αυτό τον τρόπο θα κάνει δύσκολη τη ζωή μας την επόμενη μέρα. Τους λέω λοιπόν να μην χάνουν το χρόνο τους. Αυτή η ΚΥΑ θα ανακληθεί την επόμενη της ημέρας που θα μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός. Και το έργο αυτό θα γίνει, θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Tags:
Αλέκος Φλαμπουράρης, Γιώργος Σταθάκης, Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας, Υπουργείο Πολιτισμού, Lamda Development, κοινή υπουργική απόφαση, επένδυση, Ελληνικό
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK