21:36 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2019
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί

Μοσκοβισί: Προϋπόθεση για την ανάπτυξη η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων

© Φωτογραφία : Alexandros Michailidis / SOOC
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για δοθεί  μια ώθηση στην ελληνική οικονομία εκτίμησε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Συνέντευξη τύπου για τις θερινές προβλέψεις της Κομισιόν έδωσε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Ο επίτροπος σημείωσε πως υπό την προϋπόθεση να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις, τα μέτρα  που ελήφθησαν φέτος τον Μάιο αναμένεται να δώσουν κάποια βραχυπρόθεσμη ώθηση στην ελληνική οικονομία.

Κληθείς να σχολιάσει τον αντίκτυπο της ελληνικής πολιτικής στην ανάπτυξη και στην επίτευξη του στόχου του 3,5%, ο κ. Μοσκοβισί επανέλαβε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να μην επιτευχθεί ο στόχος και δήλωσε ότι η Κομισιόν προβλέπει πως η ανάπτυξη το 2019 θα είναι ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη, δηλαδή της τάξεως του 2,1% σε σχέση με 2,2%.

Σχολίασε ακόμη τη «μικρή επιβράδυνση» της ανάπτυξης στο δεύτερο τρίμηνο από 1,5% σε 1,3%, εξαιτίας της υποχώρησης των εξαγωγών και της μείωσης της δημόσιας κατανάλωσης  και τόνισε πως οι επενδύσεις δείχνουν σημάδια ανάκαμψης ενώ παρατηρείται μέτρια αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Κομισιόν: Εύθραυστη η ελληνική ανάκαμψη - Στο 2,1% η ανάπτυξη φέτος

Σαφής ήταν και ως προς τα σχέδια της νέας κυβέρνησης για την οικονομία, επισημαίνοντας πως υπάρχουν οι δεσμεύσεις από τη συμφωνία του 2018 .

«Κάθε πρόταση διαφοροποίησής της πρέπει να συζητιέται (..) Περνάμε σε μια νέα φάση με νέα κυβερνηση και πρέπει να σεβαστούμε τη δημοκρατική διαδικασία», τόνισε.

Επιπλέον, ο Π. Μοσκοβισί έκανε γνωστό ότι είχε συνομιλία σήμερα με τον νέο υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον οποίο είπε γνωρίζει καλά.

Εκτίμησε δε πως θα υπάρξει «θετική και εποικοδομητική συνεργασία» με τον κ. Μητσοτάκη, ενώ δήλωσε ότι θα έχει συναντήσεις με τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα ή στις Βρυξέλλες μέσα στον μήνα.

Ο Γάλλος επίτροπος σχολίασε ακόμη πως η Κομισιόν δεν ήταν ποτέ υπέρμαχος της λιτότητας στην Ελλάδα και επανέλαβε πως θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της.

Καταφέραμε μαζί την έξοδο από το πρόγραμμα και πλέον πρέπει να οικοδομήσουμε την πορεία επιτυχίας της ελληνικής οικονομίας από κοινού», κατέληξε ο Μοσκοσβισί.

Tags:
κομισιόν, προβλέψεις, Νέα Δημοκρατία, Μεταρρυθμίσεις, οικονομία, Ανάπτυξη, Κυριάκος Μητσοτάκης, Πιερ Μοσκοβισί
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK