05:22 08 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Πέμπτη την Ελλάδα για τη μειωμένη φορολογία στο τσίπουρο και την τσικουδιά, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά.

Αύξηση στην τιμή του τσίπουρου ή της τσικουδιάς στα σούπερ μάρκετ και τις κάβες πρόκειται να φέρει η εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο καταδίκασε την Ελλάδα για την επιβολή μικρότερης κατά 50% φορολογίας στα αποστάγματα, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά.

Σύμφωνα με το euro2day.gr, εκτιμάται ότι η φιάλη των 700 ml τσίπουρου ή τσικουδιάς θα είναι ακριβότερη κατά 4 - 5 ευρώ, όταν τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση.

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε προσφύγει η Κομισιόν, μετά από καταγγελίες εισαγωγέων οι οποίοι έκριναν ότι πλήττονται από τη διαφοροποίηση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) ανάμεσα στα αλκοολούχα ποτά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Από το τσίπουρο μέχρι τα μάρμαρα: Τα προϊόντα της Μακεδονίας που «απειλούνται»

Κατά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η Ελλάδα δεν τήρησε τις υποχρεώσεις που προβλέπονται από την οδηγία 92/83, υιοθετώντας διαφορετικό φορολογικό καθεστώς για το τσίπουρο και την τσικουδιά.

Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, ο φόρος στο εμφιαλωμένα αποστάγματα – με την εξαίρεση του ούζου - πρέπει να είναι ο ίδιος και με ποτά, ενώ ο μειωμένος φόρος θα έπρεπε να αφορά μόνο μικρούς παραγωγούς που διακινούν χύμα το προϊόν τους.

Σχετικά:

Από το τσίπουρο μέχρι τα μάρμαρα: Τα προϊόντα της Μακεδονίας που «απειλούνται»
Κατάσχεση 12,5 τόνων λαθραίου και επικίνδυνου τσίπουρου
Tags:
ΕΕ, Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κομισιόν, Φορολογία, φόρος, φόροι, ΕΦΚ, τσίπουρο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK