13:07 09 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Αναφέρεται στην ατζέντα της ΝΔ για περικοπές των φόρων των επιχειρήσεων, επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και δέσμευση για μείωση της γραφειοκρατίας, σημειώνοντας ότι αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις επενδύσεις.

Την εκτίμηση ότι η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές θα συμβάλλει στην εδραίωση της πολιτικής σταθερότητας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, εκφράζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings σε έκθεσή του.

Όπως αναφέρει το οικονομικό πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης περιλαμβάνει δυνητικές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη, αλλά η επανεξισορρόπηση της δημοσιονομικής πολιτικής παραμένει πρόκληση.

Αναφέρεται στην ατζέντα της ΝΔ για περικοπές των φόρων των επιχειρήσεων, επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και δέσμευση για μείωση της γραφειοκρατίας, σημειώνοντας ότι αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις επενδύσεις.

«Αυτό θα ενίσχυε περαιτέρω την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, καθώς υπάρχει πιθανότητα σημαντικής αύξησης της ζήτησης για επενδύσεις σε διάφορους τομείς» σημειώνει.

Γίνεται μνεία στις φορολογικές περικοπές για επιχειρήσεις και νοικοκυριά που θα παρουσιάσει ο νέος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στις 23 Ιουλίου και «θα περιλαμβάνει φορολογικές περικοπές τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις από τον Ιανουάριο του 2020. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το κόστος θα ανέλθει σε 5,5 δισ. ευρώ (3% του ΑΕΠ) σε τρία χρόνια» αναφέρει.

«Η ισχυρή δημοσιονομική υπεραπόδοση - πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας 4,4% του ΑΕΠ το 2018, σχεδόν μια μονάδα πάνω από τον στόχο - δημιούργησε χώρο για χαλάρωση των δημοσιονομικών προοπτικών, ενώ οι προτεινόμενες φορολογικές περικοπές θα μπορούσαν επίσης να ενισχύσουν την αύξηση του ΑΕΠ.

Σε άλλο σημείο ο οίκος αναφέρει ότι «η μη διεύρυνση της φορολογικής βάσης θα καθιστούσε πιο δύσκολη την εξισορρόπηση της δημοσιονομικής πολιτικής με ταυτόχρονη επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος (3,5% του ΑΕΠ ετησίως έως το 2022), ιδίως όταν μειώνονται οι φόροι. Η Νέα Δημοκρατία δήλωσε ότι θα ήθελε τελικά να μειώσει τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων κατά τουλάχιστον κατά 1% του ΑΕΠ».

Συνεχίζει παρατηρώντας ότι η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει τις μειώσεις ως μέρος μιας συμφωνηθείσας διαδικασίας με τους επίσημους πιστωτές της Ελλάδας που θα λάβει υπόψη την εφαρμογή άλλων μεταρρυθμίσεων και τα δημοσιονομικά και αναπτυξιακά αποτελέσματα.

Κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο οίκο θα μειώσει τον κίνδυνο μιας έντονης επιδείνωσης των σχέσεων με τους επίσημους πιστωτές.

Πάντως υπογραμμίζει ότι ο διάλογος με τους πιστωτές μπορεί να περιπλέκεται από την κατάργηση της μείωσης του κατώτατου ορίου φόρου εισοδήματος, ο οποίος αρχικά είχε προ-νομοθετηθεί στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας.

Tags:
Χρήστος Σταϊκούρας, ιδιωτικοποιήσεις, επενδύσεις, Μεταρρυθμίσεις, οικονομία, Κυβέρνηση, Fitch
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK