ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Τις προϋποθέσεις για μείωση κατά 50% ή για πλήρη απαλλαγή πληρωμής του ΕΝΦΙΑ 2019 περιγράφει απόφαση της ΑΑΔΕ. Αναλυτικά όλα τα κριτήρια για τους ιδιοκτήτες.

Τους δικαιούχους έκπτωσης ή πλήρους αναστολής πληρωμής του ΕΝΦΙΑ για το 2019 καθορίζει απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η οποία δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ).

Πιο αναλυτικά, έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ του 2019 δικαιούνται οι ιδιοκτήτες που πληρούν τα παρακάτω:

  • Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων, τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειας, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.
  • Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του, δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο μ' ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Ταυτόχρονα, πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται όσοι πληρούν τις κάτωθι προϋποθέσεις:

  • Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων, στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ δεν πρέπει να συγχέεται με τη μείωση, την οποία έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Tags:
ΦΕΚ, ΑΑΔΕ, φόρος, Φόροι, φόροι, αποπληρωμή, φορολογούμενοι, φορολογικό, Φορολογία, ακίνητη περιουσία, ακίνητο, ΕΝΦΙΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK