17:54 02 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το επιτόκιο του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κυμαίνεται στο 1,993%, ενώ το αντίστοιχο του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,025%.

Σε νέο ιστορικό χαμηλό κινείται το επιτόκιο των ελληνικών ομολόγων, το οποίο βρίσκεται σε επίπεδο χαμηλότερο έναντι των αμερικανικών ομολόγων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρωί της Πέμπτης, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,993%, παραμένοντας κάτω του 2% για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

Αντίστοιχες επιδόσεις εμφανίζει και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου, η οποία κυμαίνεται μόλις στο 1,031%.

Την ίδια ώρα, τα 10ετή spreads, δηλαδή η απόκλιση της απόδοσης μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού ομολόγου, καθορίζεται στις 239 μονάδες βάσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κινείται σε επίπεδα χαμηλότερα της απόδοσης του αμερικανικού ομολόγου, το οποίο σήμερα κυμαίνεται στο 2,025%.

Βέβαια, αυτή η εξέλιξη οφείλεται και στην ευρύτερη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία διαφέρει αρκετά από την αντίστοιχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve).

Η ΕΚΤ, συγκεκριμένα, εξακολουθεί να διατηρεί τα επιτόκια σε πολύ χαμηλά επίπεδα, εξέλιξη η οποία «συγκρατεί» το κόστος δανεισμού των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Κάτι το οποίο, όμως, δεν ισχύει στην περίπτωση της Federal Reserve, η οποία έχει προχωρήσει σε αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων, σε μία προσπάθεια ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Ιουλίου, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε έκδοση επταετούς ομολόγου, αντλώντας 2,5 δισ. ευρώ και εξασφαλίζοντας επιτόκιο 1,9%.

Σχετικά:

Ισχυρή ζήτηση για το 7ετές ομόλογο, κάτω από το 2% η απόδοση
Σταϊκούρας για 7ετές ομόλογο: Ιδιαίτερα επιτυχής η έκδοση, συνεχίζουμε βήμα – βήμα
Ξεπέρασαν τα 13 δισ. οι προσφορές για το 7ετές ομόλογο
Tags:
Γερμανία, αγορές, ελληνική οικονομία, ΗΠΑ, Federal Reserve, ΕΚΤ, Κεντρική Τράπεζα, Επιτόκια, ομόλογο, Ομόλογα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK