18:02 02 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Συνεχίζεται η προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας για απεξάρτηση από το δολάριο, μέσω της αύξησης των αγορών χρυσού. Άνω των 100 δισ. δολαρίων η αξία των ρωσικών αποθεμάτων.

Σταθερές είναι οι αγορές χρυσού από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, με τα αποθέματα του πολύτιμου μετάλλου να υπερβαίνουν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη μέτρηση (1η Ιουλίου του 2019), η αξία των αποθεμάτων χρυσού ανέρχεται σε 100,3 δισ. δολάρια, ενώ το βάρος του αγγίζει τους 2.208 τόνους.

Μόνο τον Ιούνιο, η Ρωσία αύξησε τα αποθέματα του πολύτιμου μετάλλου κατά 18 τόνους, συνεχίζοντας τις προσπάθειες απεξάρτησης από το δολάριο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Ιανουάριο του 2019, τα αποθέματα χρυσού έχουν αυξηθεί κατά 96,4 τόνους, ενώ για το σύνολο του 2018, η ρωσική τράπεζα προχώρησε σε αγορά – ρεκόρ 275 τόνων.

Την ίδια ώρα, η κατοχή αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2007, και ανέρχεται μόλις σε 12,024 δισ. δολάρια.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένως κατηγορήσει τις ΗΠΑ για κατάχρηση του status του αμερικανικού νομίσματος, ενώ ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ισχυριστεί ότι το δολάριο έχει καταστεί εργαλείο άσκησης πίεσης από τις ΗΠΑ προς τον υπόλοιπο κόσμο.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ρωσία συγκαταλέγεται στα κράτη που προωθούν την υιοθέτηση των εθνικών νομισμάτων για τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές, με στόχο την μείωση χρήσης του δολαρίου.

Σχετικά:

Χρυσός «Τραμπ» ζητεί χρήματα από τουρίστες στο Ελσίνκι
Μπορεί ο χρυσός να αντικαταστήσει το δολάριο;
Tags:
αγορές, Μόσχα, Ρωσία, απεξάρτηση, νομίσματα, Δολάριο, Τράπεζα της Ρωσίας, Κεντρική Τράπεζα, αποθέματα, χρυσός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK