18:48 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2019
Το κινεζικό νόμισμα γουάν

Τράπεζα Κίνας: Οι κατηγορίες των ΗΠΑ για χειραγώγηση νομίσματος βλάπτουν την παγκόσμια οικονομία

© CC0
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Τη Δευτέρα, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε την κίνηση της Κίνας να υποτιμήσει το γουάν κάνοντας λόγο για «χειραγώγηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών» και υποστηρίζοντας ότι αυτό θα αποδυναμώσει σημαντικά το Πεκίνο.

Τα σχόλια της Ουάσιγκτον περί χειραγώγησης του γουάν από το Πεκίνο καταδίκασε η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας.

«Η αμερικανική πλευρά αγνόησε τα γεγονότα και αδιανόητα κατηγόρησε την Κίνα για χειραγώγηση νομίσματος. Η κινεζική πλευρά αντιτίθεται σθεναρά σε αυτό», υπογράμμισε η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας σε ανακοίνωσή της.

Πρόσθεσε, δε, ότι ο χαρακτηρισμός των ΗΠΑ δεν συνάδει με τα ποσοτικά κριτήρια που ορίζονται από το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών περί χειραγώγησης νομισμάτων.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας επεσήμανε ότι η απόφαση των ΗΠΑ να χαρακτηρίσουν την Κίνα «χειραγωγό νομίσματος» όχι μόνο υπονομεύει την παγκόσμια χρηματοοικονομική τάξη και προκαλεί αναταραχή στη χρηματοπιστωτική αγορά, αλλά θα βλάψει και την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και του εμπορίου.

Αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών: Η Κίνα εσκεμμένα υποτίμησε το νόμισμά της

Τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Στίβεν Μνούτσιν, ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα πως επηρεάζει την συναλλαγματική οικονομία.

Ο Αμερικανός υπουργός αποκάλυψε πως σχεδιάζει να συνεννοηθεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με στόχο να «εξαλείψει το αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που δημιουργείται από τις τελευταίες ενέργειες της Κίνας».

Σημειώνεται ότι το Πεκίνο προχώρησε στην υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος έναντι του αμερικανικού, με αποτέλεσμα η ισοτιμία να διαμορφωθεί σε 7 γουάν ανά 1 δολάριο.

Η Κίνα διακόπτει τις αγορές αγροτικών προϊόντων από τις ΗΠΑ και ετοιμάζει αναδρομικούς δασμούς

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις σταματούν να αγοράζουν αγροτικά προϊόντα από τις ΗΠΑ, ενώ το Πεκίνο εξετάζει την επιβολή δασμών σε όλα τα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα που έχουν αγοραστεί μετά τις 3 Αυγούστου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, την 1η Αυγούστου, ανακοίνωσε την επιβολή επιπλέον δασμών 10% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με το Πεκίνο να προειδοποιεί ότι είναι έτοιμο να λάβει αντίμετρα.

Με φόντο τις συγκεκριμένες εξελίξεις, ο δείκτης Dow Jones στη Wall Street κατέγραψε βουτιά άνω των 750 μονάδων τη Δευτέρα.

Tags:
Γουάν, ΔΝΤ, παγκόσμια οικονομία, Εμπορικός πόλεμος, Κίνα, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK