17:45 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2019
Χαρτονόμισμα του κινεζικού γουάν

Το κινεζικό γουάν υποχωρεί σε χαμηλό 11 ετών μετά τις κατηγορίες των ΗΠΑ για «χειραγώγηση»

© Sputnik / Alexandr Demyanchuk
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Το κινεζικό γουάν συνεχίζει να υποχωρεί έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία να έχει ξεπεράσει τα 7 γουάν προς 1 δολάριο, που αποτελεί χαμηλό 11 ετών.

Το κινεζικό γουάν συνεχίζει την καθοδική του πορεία, με την ισοτιμία έναντι του δολαρίου να διαμορφώνεται την Τετάρτη σε 7,0488 γουάν προς 1 δολάριο, μείωση περίπου 0,4% σε σχέση με την ισοτιμία της προηγούμενης ημέρας.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, κατά την έναρξη της διαπραγμάτευσης, έθεσε το γουάν στα 6,9996 ανά 1 δολάριο, τη χαμηλότερη ισοτιμία από τις 15 Μαΐου 2008.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι αγορές υπέστησαν αναταράξεις καθώς το Πεκίνο επέτρεψε να κατρακυλήσει η ισοτιμία του γουάν σε χαμηλό 11 ετών σε σχέση με το δολάριο. Η υποτίμηση του νομίσματος καθιστά φτηνότερες τις κινεζικές εξαγωγές και ως εκ τούτου πιο ανταγωνιστικές.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για «χειραγώγηση νομίσματος»

Η κινεζική Κεντρική Τράπεζα, με ανακοίνωσή της, στις 6 Αυγούστου, καταδίκασε την κίνηση της Ουάσιγκτον να ονοματίσει την Κίνα ως χώρα που χειραγωγεί το νόμισμα.

«Η αμερικανική πλευρά αγνόησε τα γεγονότα και αδίκως κατηγόρησε την Κίνα για χειραγώγηση νομίσματος. Η κινεζική πλευρά αντιτίθεται σθεναρά σε αυτό», υπογράμμισε η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας.

Η Τράπεζα τόνισε ότι η απόφαση όχι μόνο υπονομεύει την παγκόσμια χρηματοοικονομική τάξη και προκαλεί αναταραχή στη χρηματοπιστωτική αγορά, αλλά θα βλάψει και την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και του εμπορίου.

Τη Δευτέρα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε την κίνηση της Κίνας να υποτιμήσει το γουάν τονίζοντας ότι θα αποδυναμώσει το Πεκίνο.

Η εμπορική διαμάχη Κίνας - ΗΠΑ

Οι εξελίξεις με την ισοτιμία του γουάν που προκάλεσαν «βουτιά» στον δείκτη Dow Jones της Wall Street έρχονται εν μέσω διαμάχης μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ με την επιβολή δασμών.

Τη Δευτέρα, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις σταματούν να αγοράζουν αμερικανικά αγροτικά προϊόντα, ενώ το Πεκίνο εξετάζει την επιβολή δασμών σε όλα τα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα που έχουν αγοραστεί μετά τις 3 Αυγούστου.

Την 1η Αυγούστου, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή επιπλέον δασμών 10% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Tags:
Δασμοί, νόμισμα, Γουάν, Δολάριο, Εμπορικός πόλεμος, ΗΠΑ, Κίνα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK